Българите изкупиха този медикамент от аптеките заради страх от ядрена война

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Собственици на аптеки отбелязват, че има повишено търсене на йодни медикаменти през последните няколко дни. А причината са опасения от ядрена война.

Кардиолози обясниха кога е необходимо да се разрежда кръвта с медикаментиСпециалистите кардиолози приемат двете понятия “гъста кръв” и “разреждане на кръвта” несериозно и до…Dec 21 2021vijti.comЗа последните 6 дни количествата от продадените йодни медикаменти у нас се равнява на тези, които се продават обикновено за цяла година.


„През последните 3-4 дни имаме 300% ръст на йодни тинктури, на келпа и на калиев йодид таблетки“, информира председателят на Асоциацията на аптеките Николай Костов пред Bulgaria On Air.

Повишеното търсене е заради информация за повишен радиационен фон в областта на Чернобил. Място за паника няма и специалистите съветват да не се приема йод без причина.

„БАН отговори на мой въпрос, че в момента няма повишена радиоактивност. Ето защо казвам категорично за този момент – не трябва да се приема йод. При сигнал за авария трябва да се приемат тези таблетките първите 1-2 часа. След 5 часа тяхната ефективност намалява 10 пъти“, уточни ендокринологът д-р Малина Петкова.

Всеки човек има различна нужда от йод за производството на своите йодни хормони. Колкото е по-млад човек, толкова по-голяма нужда има, казва ендокринологът. А хората със заболявания на щитовидната жлеза трябва да се консултират с лекар преди да приемат такива медикаменти.

Медикаментите на йодна основа се използват основно като добавки. А правителството отпусна 4 млн. лева за допълване на държавния резерв, ще бъде купен и калиев йодид.

Източник: plovdiv24

Създателят на медикамента на Пфайзър/БиоНТеХ срещу COVID все още не се е ваксиниралДосега са имунизирани около 1 млн. души извън клиничните изследвания. Страничните ефекти са доста ря…Dec 27 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!