6-годишно дете почина от двойна бронхопневмония след домашно лечение

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

6-годишно дете почина от двойна бронхопневмония, най-вероятно причинена от заразяване с коронавирус, предава Скенернюз. Майката е била с доказан COVID-19, но е отказала да тества детето, като и двамата са били на домашно лечение. На 13 срещу 14 август обаче детето спира да диша, откарано е с линейка, но трупна, до държавната болница в Пазарджик, където констатират смъртта и назначават патоанатомична експертиза. Тъй като все още се чакат резултатите от нея случаят не е обявен в Националната информационна система за коронавируса. Според информацията на Скенернюз докладът вече е в РЗИ-Пазарджик и предстои да бъде докладван на здравното министерство.

2-годишно българско дете почина в болница 2-годишното българче Диего Георгиев е починал в италианска болница. Родителите му Ангел и Ваня, кои…Jun 24 2021vijti.com

Лекари обаче алармират за още няколко подобни случаи през последния месец, в които деца и бебета са починали дори без да са тествани, но с категорична клинична картина за COVID. От МЗ обаче твърдят, че няма случаи на починали деца, които да не са били отразени в електронната система.

Тези казуси са показателни не само, че COVID-19 вече засяга тежко и децата, както предупреждаваха медици и експерти, но и колко неефективно е домашното лечение, което от МЗ толкова много искат да наложат за предстоящата вълна. Това неистово желание не е от грижа за хората, а признание, че болниците няма да могат да поемат всички нуждаещи се от медицинска помощ. Именно затова служебният здравен министър Стойчо Кацаров и неговият заместник д-р Димитър Петров се опитват да прехвърлят „горещия картоф“ на джипитата. За пациентите тази новина е комуникирина успешно като „ще ви даваме безплатни лекарства“, но дали личните лекари ще се съгласят на щедрите обещания и към тях предстои да разберем. Някои от тях вече предупредиха, че инфекцията протича непредсказуемо и няма дефинитивно лечение, което пък предполага непрекъснато наблюдение.

Но да си представим как би изглеждал един работен ден на джипи, което има само 20 заразени пациенти едновременно и трябва да отиде лично да ги прегледа, защото те са карантинирани, да спазва графика и в кабинета си, а и да поставя ваксини. Къде ще облича предпазните дрехи, как ще се дезинфекцира също са въпроси без отговори. Ако имало нужда от допълнителни изследвания и това щели да осигурят от МЗ. Добре, но това означава инфектирани хора, напомняме под карантина, да се разхождат в градския транспорт и в поликлиниките.

В същото време един от най-добрите кардиолози у нас проф. Добрин Василев, призова учебната година да започне неприсъствено. „Колко ли деца трябва да умрат, за да се задейства МОН и да ги предпази? Едно, две – колко? С присъствено обучение стартиращо на върха на епидемичната вълна какво се очаква да се постигне? Велики научни резултати?“, попита гневно медикът във Фейсбук профила си.

Анализаторът Петър Велков пък изчисли, че през последните седмици между 12 и 15% от дневните случаи са на деца, което означава, че съвсем скоро по 2-3 деца на ден ще постъпват за лечение в болница. Той цитира данни от Тексас, САЩ, където вече чакат някое дете да умре, за да настанят друго в реанимация. И докато у нас интензивните легла и за възрастни са малко, а за деца и без пандемична ситуация са само в няколко болници, МЗ не предприема никакво затягане на мерките и пробутва нелепи решения за домашно лечение.

3-годишно дете почина седмица след настаняване в приемно семейство От Дирекция „Социално подпомагане” поискали от полицията помощ, за да бъде изведено детето Баща …Jun 11 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!