Как Малкият Мук на царя стана премиер на Слави

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

С избора на 51-годишния икономист Николай Василев за премиер на предложения от „Има такъв народ“ кабинет, Слави Трифонов потвърди шегите, че иска да бъде следващият цар в родната политика след Симеон Сакскобургготски. Макар и подчертан технократ и с куп престижни дипломи, Василев стана популярен именно като част от екипа на НДСВ.

Последната му публична поява беше отново в компанията на Сакскобургготски и най-приближените му хора при откриването на изложбата на бившата царска депутатка Камелия Касабова, която вече се изявява като художничка.

Николай Василев – новият министър-председател, предложен от Слави ТрифоновЛидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов предложи Николай Василев за министър-председател. Никола…Jul 12 2021vijti.com

Съвсем млад, Василев бе част от групата на юпитата, които се върнаха със семействата си от Лондон заради Сакскобургготски и приятелството си с неговия син княз Кирил.

Докато беше във властта, дребничкият варненец често беше наричан Малкия Мук на царя. Също като героя от приказката на Вилхелм Хауф, Николай се оказа бързоходец в политиката, а ролята на вълшебни чехли изиграха умението му да намира общ език с всеки, новаторските му идеи и неизменното доверие на Сакскобургготски.

За разлика от „господаря на мълчанието“ Слави Трифонов, Василев е рядко словоохотлив и интересен като събеседник и винаги откликва на интереса на медиите.

Василев има зад гърба си опита като вицепремиер и министър на три ведомства – икономика, транспорт и държавна администрация

  В кабинета на Сакскобургготски той бе първо вицепремиер и министър на икономиката (2001-2003 г.), а след това зам.-министър-председател и министър на транспорта и съобщенията (2003-2005 г.). Неговият екип като министър на икономиката доведе до облекчаване или премахването на 162 регулаторни режима. В този период работи също така за развитието на капиталовите пазари и привличането на чужди инвестиции в страната. Като министър на транспорта и съобщенията се ангажира с обновяването на влаковете и модернизацията на БДЖ. Той договаря 50 нови мотриси Сименс. Компютризира всички училища и университети в страната.

В кабинета на Сергей Станишев оглави новосъздаденото министерство на държавната администрация и административната реформа (2005-2009 г.). Дори успя да намали със 17 000 чиновниците, което сега изглежда истински подвиг.

Това обаче е и едно от уязвимите места на Василев, защото  в тройната коалиция НДСВ управляваше заедно с ДПС и БСП, заклеймени сега от „Има такъв народ“.

Василев напълно отговаря на изискванията на Трифонов за образован и опитен експерт, който се чувства гражданин на света. „Бъдещият премиер трябва да е с профил, различен от моя. Трябва да е някой, който е учил, говори чужди езици и достойно представя България“, заяви Слави в интервю за „Монд“.

А Василев наистина може да се похвали със солидно образование.

През 1994 г. Николай Василев завършва икономика в Университета за икономически науки в Будапеща. Има магистърска степен по международна икономика и финанси от Университета Brandeis (САЩ) с обменна програма в Университета Keio (Токио, Япония), както и бакалавърски степени от Щатския университет на Ню Йорк (САЩ) и Университета за икономически науки в Будапеща (Унгария). От 1999 г. той притежава степен CFA (сертифициран финансов аналитик). Владее английски, унгарски и руски език, има базови познания по френски, немски и японски.

Василев има и успешен частен бизнес в последните 13 години.

От 1996 до 2001 г. работи като инвестиционен банкер. През този период е натрупал богат опит в сферата на инвестициите в световните пазари на акции, като е работил за три мултинационални компании. Бил е старши вицепрезидент в Lazard Capital Markets – Лондон, асоцииран директор на UBS (бившата SBC Warburg Dillon Read) в офисите на компанията в Токио, Ню Йорк и Лондон, данъчен консултант в Coopers & Lybrand – Будапеща.

От август 2009 г. Николай Василев е управляващ партньор в Експат Капитал, която със своето лицензирано управляващо дружество Експат Асет Мениджмънт, е една от най-големите независими компании за управление на активи в България. Групата компании на Експат Капитал управлява 3 договорни фонда с глобален фокус, 11 борсово търгувани фонда, следващи движението на основни индекси на акции от Централна и Източна Европа, 1 фонд за недвижими имоти и стотици индивидуални инвестиционни сметки.  Николай Василев е женен за Силвия Антонова Василева. Имат две дъщери – Виктория (р. 2007 г.) и Александра (р. 2012 г.).

И двете се справят добре в училище, имат отличен английски, а каката учи и испански. Също така тренират усърдно лека атлетика.

От дете Василев много обича глобуси, карти и атласи

Има голяма колекция от тях, която постоянно обогатява. За него глобусът е символ на свободата и необятното, на възможността да пътуваш по целия свят. Има глобуси и вкъщи, и в офиса си.

Най-любимо му е съзвездието Орион, има такова на тавана на спалнята си. Като ученик е бил любител астроном, ходел на метеорни експедиции, писал е научни доклади на национални астрономически конференции. Бил толкова запален, че мислел да става професионален астроном, но после надделели финансите.

Николай Василев е живял една година в Япония и е много впечатлен от културата . За втори път обикнах Япония, когато гледах филма “Последният самурай”, разказва той. И това поставило началото на колекцията му от самурайски мечове. Подарявал е такива за рождени дни на някои от най-важните хора в държавата като цар Симеон, Бойко Борисов, Ахмед Доган, Сергей Станишев, както и на свои близки приятели. За мен самурайският меч е символ най-вече на чест, казва Василев, чийто баща е морски офицер.

Слави Трифонов не искал да става премиер, а Тошко Йорданов няма да е министърСлави Трифонов каза, че следващият министър-председател трябва да бъде различен от този, който беше …Jul 5 2021vijti.com


Източник: Марица

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!