Анализ: Има само 1 начин ГЕРБ да помете душманите си на изборите на 11 юли

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

На 11 юли ГЕРБ може да се срине, но може и да триумфира както никога досега. Достатъчно е да се наведе и да вдигне от земята една аладинова лампа, която партията на Слави захвърли като ненужна вещ – мажоритарния вот в 2 тура (М2). Както си избираме кметовете, така да избираме и депутатите.

Който потърка тази вълшебна лампа – негов е асансьорът към властта. Това чудо се видя и на референдума през 2016 г., и на изборите от 4 април. И ако някой не го е видял и не е повярвал, значи е кьорав или ударен с тежък грант по главата. Това пише в анализ за „24 часа“известният журналист Валери Найденов. Асансьорите вървят и надолу. “Има такъв народ” забрави да слезе на горния етаж и тръгна към мазето. Щом после вратите се отворят на партера, ГЕРБ може да се качи и да натисне копчето към мезонета.

Стела Николова: Сега стана ли ви ясно откъде са 800 000 гласа за ГЕРБ на 4 април?Нали разбрахте, че от 586 милиона за 74 обекта за укрепване на свлачищни райони, са предплатени аван…May 10 2021vijti.com

Валери Найденов

Каква е непобедимата предизборна платформа?
Тя трябва да се харесва и на радетелите за истинска промяна, и на консервативните любители на стабилността. И на това отгоре да изглежда достоверна. Другите партии не могат да предложат такъв коктейл, защото никой няма да им повярва. Каква стабилност, щом не могат едно правителство да съставят?

Истинската промяна може да дойде само от мажоритарния вот, защото той дава власт на народа. ГЕРБ вече 2 пъти внася законопроект за М2 и два пъти останалите депутати го бламират. Значи другите са против волята на народа, не ГЕРБ. През 2017 г. законът дори стигна до пленарната зала и там БСП и ДПС го заклаха. Сега умря още в комисията благодарение на депутатите от ИТН.

То е все едно да убиеш баща си – М2 ги направи депутати, а славистите му забиха брадвата в гърба. Избирателят всичко вижда и всичко разбира, трябва му само леко побутване.
Вярно е, че и двата пъти ГЕРБ внесе закона тактически, защото изчисли, че другите партии ще се уплашат и блъфът ще мине. И се оказа права. Но сега нищо не ѝ пречи да твърди, че не е имало никакъв блъф: “Ние нямаме търпение да изпълним волята на народа, дайте ни мнозинство и това ще е първият ни закон!”

Според мен ГЕРБ няма друго спасение. Ловът на вещици вече е тръгнал и герберите са вещиците, а Б. Б. е жертвеният козел. И няма никакво значение дали кюлчетата са истински, или не. Нито дали виден бизнесмен наистина е убеждаван сексуално в ареста. Такива смесици от истини и легенди има да валят от небето до 11 юли, а последната седмица пред изборите ще удари тежка градушка. Сексуалният ужас ще набира скорост планомерно. Нищо чудно да проговори самата Мата Хари, а след нея и Грета Тунберг. Бедна ви е фантазията какво могат да сътворят творческите колективи. И във всичко ще има малко или много истина, защото такава е бизнес средата в България вече 30 години.

Помислете си колко герои на капиталистическия труд бяха избити – Луканов, Илия Павлов, Емил Кюлев, братя Илиеви (ВИС 1 и 2), кажи-речи половината СИК, Карамански, Косьо Самоковеца и още много други знайни и незнайни приватизатори. Сюжети – колкото щеш, шехерезади – хиляди. И всичко това ще бъде извадено от килерите и изсипано върху главата на клетата ГЕРБ. В същото време се трупат доста подозрения, че “партиите на протеста” се канят да манипулират вота. Бързата смяна на ЦИК, тоталното машинно гласуване, отнемането на протоколите от секционните комисии – всичко това говори, че нещо се пече, че играта няма да е честна.

С други думи, сега ГЕРБ се е качила на оградата. От едната страна е септичната яма, а от другата – зелена ливада с глухарчета. За да падне на правилната страна, трябва да направи много силен ход, да даде нещо много голямо и ценно на този народ. Какво може да е то освен истинска власт над политиците? Сигурно троловете вече ме ръфат, че ГЕРБ ме е купил. Няма лошо, за това им се плаща. Истината е, че аз никога не съм имал нищо общо с ГЕРБ, но винаги съм отстоявал правото на народа да си избира представителите, защото сега те се назначават от олигархията.

30 години все това пиша и не ме интересува коя е партията. Вчера беше ИТН, утре може да е ГЕРБ. Чудя се обаче защо при този всеобщ ламтеж за власт и пари никоя партия не иска да играе най-силната си карта. Но ако ГЕРБ реши да влезе в ролята на партията освободител, ще трябва да бъде убедителна. За целта нейните най-лични пропагандисти трябва да си сменят чипа. Гледам онзи ден един по телевизията: “Аа-аатакова-а-мънмънн – аммми ние май не сме убедени, че мажоритарният вот е най-добрият, но щом народът го иска, мънмън, готови сме да му го дадем…”

Така не става. Така не се печелят избори. Трябва да сте възторжени, да гледате със светнали очи, да вярвате, както че ще съмне.
Герберският пропагандист трябва да си татуира едно М2 на челото и второ – на задника. Да проповядва с огнени слова и да удари неверниците с железни аргументи.
Знам, че това няма да е лесно за хора, които доскоро говореха точно обратното. Но праволинейният политик катастрофира на първия завой. “Париж си струва една литургия”, казва Анри IV и за втори път приема католицизма. Ако бе праволинеен, нямаше да е най-уважаваният френски крал.

Ако на герберните оратори им трябват спешно аргументи в полза на М2, с удоволствие ще им изпратя колекция от моите статии през годините. Пари не искам, ще съм доволен да ме цитират от дъжд на вятър. Стига ми тази награда – да гледам как вчерашните най-люти врагове на М2 се превръщат в нейните смели барабанчици.

Дончев: В ГЕРБ предстоят големи кадрови промени, но лидерът няма да се сменяВ партия ГЕРБ предстоят големи кадрови промени, но въпросът за друг лидер освен Бойко Борисов не сто…May 10 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!