ТЕЛК остави 20-годишна с интелект на малко дете без чужда помощ

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Родителите на Кристиана Атанасова от Полски Сеновец са в безизходица след абсурдното решение, което обжалват

ТЕЛК В ПАВЛИКЕНИ ОСТАВИ 20-ГОДИШНА С ИНТЕЛЕКТУАЛНО РАЗВИТИЕ НА МАЛКО ДЕТЕ И С УМЕРЕНА СТЕПЕН НА УМСТВЕНА ИЗОСТАНАЛОСТ БЕЗ ЧУЖДА ПОМОЩ И ЛИЧЕН АСИСТЕНТ, каквато е била години наред нейната майка. Родителите на Кристиана Атанасова от Полски Сеновец са в потрес и безизходица и сега облажват абсурдното решение пред НЕЛК. Гаранция за изхода от тази ситуация в тяхна полза обаче няма. Затова Йорданка и Дамян Атанасови търсят гласност на личната си драма и не знаят как ще се справят.

Даниела Дамянова е закланата учителка в Кърджали52-годишната Даниела Дамянова е закланата от сина си учителка в Кърджали. Жената е преподавател по Б…Apr 12 2021vijti.com

КОМИСИЯТА РЕШАВА ЧОВЕШКИ СЪДБИ ПО ДОКУМЕНТИ, НО ЧАКАШ С МЕСЕЦИ

МИНАЛАТА ГОДИНА СЕМЕЙСТВОТО И ДЪЩЕРЯ ИМ СЕ ЯВЯВАТ ПРЕД ТЕЛК в Павликени. Йорданка е личен асистент на момичето вече 5 години и има право на чужда помощ. Решението обаче не е в полза на момичето и те подготвили нови документи, ходили пак по доктори и получили нова епикриза и нова диагноза – умерена степен на умствена изостаналост. Подават искане за ново решение през януари т.г. Едва на 12 април 2021 г. ТЕЛК в Павликени се произнася за 87% нетрудоспособност и отнема отново чуждата помощ и личния асистент за период от три години, когато е следващото изслушване. Така в момента майката Йорданка Атанасова търчи до дома си при всяка нужда на момичето, което не може да остане само нито миг. Родителите водят дъщеря си при виден невролог в Плевен, който дава лекарства и я лекува доколкото това е възможно. На ядрено-магнитния резонанс се оказва, че мозъкът на девойката не е увреден, а лекарите не могат точно да обяснят причините за състоянието през всичките тези години.

„От детската градина до 12-и клас аз я водех в учебните заведения и съм по 24 часа с нея. През 2019 г. ми отнеха чуждата помощ и ние решихме да направим нова епикриза след 6 месеца. Явихме се пред ТЕЛК на 26 януари т.г. и започна голямото чакане. Тогава ни взеха писмото и документите и толкова, нея не са я виждали. На 12 април получихме решението, което бе същото като предишното. Никой не е обърнал внимание, че диагнозата вече не е „лека”, а „умерена” степен на умствена изостаналост плюс органично разстройство на личността. Независимо от това те си пишат 87% трайно намалена трудоспособност и лека степен и така пак ме лишават от чужда помощ”, разказва покъртителната история майката.

Кристиана е напълно ощетена, а без чужда помощ майката не може да бъде и личен асистент.

СПОРЕД РЕШЕНИЕ НА ТЕЛК ОТ 2016 Г. МОМИЧЕТО Е СЪС 73% ИНВАЛИДНОСТ, НО С ПРАВО НА АСИСТЕНТ И ЧУЖДА ПОМОЩ, НО ПРИ 87% И ПО-ТЕЖКА ДИАГНОЗА НЕ ГИ ПОЛУЧАВА. Интересно как при наличие на новата диагноза в телковото решение от 12 април 2021 г. е записана „лека умствена изостаналост и епилепсия„? От доста време насам Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) работят само по документи и не виждат инвалида, нямат досег с него. Кристиана обаче е пенсионер по болест от дете и би трябвало да я познават или поне да са прочели новите факти, смятат близките й.

„Веднага пратихме жалба до НЕЛК и сега остава да чакаме, а през това време нямаме никакви пари за детето. Криси е със 147 лв. пенсия, социалните дават на мен и на нея по 50 лева, за лекарства отиват над 100 лева на месец. Никой не мисли за хората! Общината в Полски Тръмбеш прави всичко по силите си, но не зависи от тях. За нас тези хора от ТЕЛК – Павликени, дори не четат документите, защото човешките съдби явно не ги интересуват“, с болка казва бащата Дамян Атанасов, който също е с ТЕЛК.

МОМИЧЕТО Е УСМИХНАТО, ИМА СИ КАНАРЧЕ И ОБИЧА ДА ПРАВИ ПОДАРЪЦИ

Любимото канарче, което топли душата на момичето.

ДОКАТО ВОДИМ РАЗГОВОРА С РОДИТЕЛИТЕ, КРИСТИАНА ГЛЕДА ДЕТСКО ПРЕДАВАНЕ НА КОМПЮТЪРА, но без да може да каже за какво точно става въпрос. Тя е красива, млада и доста любопитна. Не познава обаче парите, посоките, не се ориентира във времето, не може да обслужва нито една своя потребност сама. Не може да чете и само изпълнява прости инструкции. Душата й е като на петгодишно дете – подарява ни лак за нокти, както прави с хората от Центъра за обществена подкрепа в Полски Тръмбеш, където майка й я води всеки петък. Има си 11-годишно канарче Борко и знае възрастта му. Но не се ориентира в посоките, не може да се храни и къпе сама. Всичко това прави майка й Йорданка, която в момента работи в кметството в Полски Сеновец по програма за временната заетост, но тя е едногодишна и заплатата е минимална.

БАЩАТА ДАМЯН АТАНАСОВ Е С ТЕЛК И ДИАГНОЗА ЦИРОЗА НА ЧЕРНИЯ ДРОБ. Старае се да не се оплаква от болежките. Той е търновец, дългогодишен барман и сервитьор в култови заведения като „Тихия кът” и бивши заведения във Вонеща вода. Йорданка също била сервитьорка едно време в болярския град, където се срещат с Дамян и създават семейство. После продават неговия имот в старата столица и инвестират в нейната къща в Полски Сеновец, където живеят в момента.

Творбите на Кристиана

Болката и проблемите им със заболяването на единствената им дъщеря започват, когато тя е на годинка и след поставяне на поредната ваксина. Детето се ражда в отлично здраве, но после започва да забавя своето развитие. Прохожда на 1,8 г., после се стига до диагностицирана епилепсия и интелектуално забавяне на развитието. В началото става въпрос за лека степен на умствено изоставане, но през последните години формата се засилва и става средна.

КРИСТИАНА УСПЯВА ДА ЗАВЪРШИ ГИМНАЗИЯТА В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ с помощта на ресурсни учители и година след връстниците си. За нея винаги се грижат освен родителите, психолози, логопеди, педагози и други специалисти. Независимо от всички усилия Кристиана не може да чете и да пише. Няма вина за болестта си и може да се усмихва. Държавната машина обаче сега я лишава безпардонно и абсурдно от най-елементарното – майка й да има право да се грижи за нея по закон и с малкото пари, които се дават за това, но все пак неоценима помощ. За съжаление, не успяхме да се свържем за коментар с ТЕЛК в Павликени и с председателя на комисията д-р Албена Ламбева, но очакваме и нейното становище по темата.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

Приятелката на Милен Цветков Милена: Възмездие има! Дори когато няма правосъдиеМилена Иванова е икономист по образование, но отрано разбира, че нумерологията e нейното призвание. …Apr 13 2021vijti.com


Източник: Борба.БГ

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!