И всеки дом с паспорт – 3 пъти скочи цената за обследването му

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Документът ще е данни за състоянието и на коридори, мазета, асансьори, парно отопление, ВиК – ще влияе върху цените на имотите при продажба и наем

С приближаването на крайния срок, който 3 пъти бе променян, скачат цените – вече са между 4 и 8 лева за квадратен метър

Ако собствениците не го направят сами, общините ще възлагат на  фирми по свой избор и ще си търсят парите с изпълнителен лист

Бръснене до голо! Олекваме с до 500 лв. за „паспорт за жилище“, който не плати – на ЧСИОт 100 до 500 лева ще струва техническият паспорт, който трябва да има всяко жилище до 2022 г. Собст…Mar 1 2021vijti.com

Всеки български апартамент трябва да има технически паспорт до 31 декември 2022 година.

Документът е нужен на настоящи и бъдещи собственици или наематели, които по този начин ще бъдат информирани за състоянието на блока, на ВиК системите, на парното отопление. Това вероятно ще е важен елемент и за образуване на цената при продажба на жилищата или отдаване под наем.

Според последното преброяване в България през 2011 година у нас е имало 3,8 милиона жилища. Собствениците на имоти, строени преди 1999 година, ще трябва задължително да намерят фирми и да заплатят такси за обследване на жилищата. По принцип сградите, строени или пуснати в експлоатация след 2007 г.,

имат такива

технически

паспорти

Същото важи и за обитателите на изцяло санирани блокове по националната програма за енергийна ефективност – общо 2022 до момента. Те получиха безплатно технически паспорти още преди полагането на топлоизолацията да е почнало.

Ако някой живее в сграда, чийто строеж е почнал след 1999 г., когато в България бе въведен строителен надзор, независимо кога е била довършена, също не би трябвало да има тревоги около издаването на документа. В наредбата за техническите паспорти пише, че за такива сгради

те се издават и

без да се прави

обследване,

което всъщност е основният разход. Така хората в такива кооперации ще имат само административни разходи по издаването на документа.

Всички, които обитават по-старите панелни блокове и кооперации, които са мнозинството, ще трябва да платят за този документ.

Цената е висока заради разходи по обследването на сградата. Ако блокът е строен преди 1999 г., чертежите му най-вероятно не се съхраняват вече и има доста преустройства. Затова фирмата, която ще обследва, трябва да мине през всички помещения, да измери всички колони, греди и стени. На практика това означа да се прави наново технически проект. За някои панелни блокове, които в повечето случаи са еднотипни, може и да се намерят чертежи на подобен блок, но в паспорта трябва да се напише реалното състояние на сградата и инсталациите и затова огледът е задължителен.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев не очаква сериозни затруднения при този процес. “Общините пазят строителната документация и могат да я дадат при поискване, а строителното министерство ще съдейства за държавните сгради. В България

почти няма

неизяснена

собственост,

но държавата, а и вие като купувач на жилище трябва да знаете в какво състояние е самата сграда и каква енергия е нужна за отоплението ѝ”, обяснява пред “24 часа” Валентин Йовев. Цените на самата услуга обаче нямало как да се регулират, тъй като частни фирми правят обследването.

Според зам.-министъра предстои разяснителна кампания на МРРБ.

За технически паспорти на старите сгради у нас се говори още от 2012 г., когато в наредба бе даден краен срок за издаването им. Той обаче

бе променян

3 пъти,

винаги когато наближаваше, защото процесът е бавен(виж карето).

Последния път това стана през 2015 г., когато срокът бе отместен с цели 7 години. Мотивът тогава беше, че в МРРБ се получили много писма от домоуправители, че услугата струва скъпо и не навсякъде се постига съгласие между съседите, а и не било редно хората да се глобяват, че не са наели фирми да обследват имота им. Тогава

ваденето на

технически

паспорт

струваше между

1 и 1,50 лв. на

квадратен метър

Ако се приеме, че през 2011 г. в България е имало 3,8 млн. жилища със средна квадратура от 60 квадратни метра, за обследване и технически паспорт са подлежали поне към 220 млн. квадратни метра. Ако приемем цената през 2015 година, това означава, че пазарът на подобна услуга е бил около 220 милиона лева.

Днес точният брой на жилищата не е известен, но пък колкото повече наближава крайният срок за издаване на технически паспорти на съществуващи сгради – 31 декември на 2022 г., толкова повече услугата поскъпва. Само до преди година цената е била 2-3 лева на квадратен метър. През последните месеци обаче липсват подобни оферти и

най-ниските

са за 4-6 лв.

на квадратен

метър

Има много фирми, които предлагат обследване за 8 лева на квадратен метър и много малко – дори за 10 лв. Издаването на технически паспорт е поскъпнало тройно, показа проверка на “24 часа” сред офертите на фирмите, които се занимават с тази дейност.

Цената само изглежда малка, а и не е правилно да я умножаваме по площта на собствения си апартамент, защото става въпрос за левове на квадратен метър разгърната застроена площ (РЗП). В нея влиза всичко – мазета, тавани, подпокривни пространства, стълбища, асансьорни и други шахти. Ако сградата е жилищна, получената сума се дели между собствениците на апартаментите пропорционално на идеалните им части.

Един панелен блок с 6 входа и 8 етажа например има минимум 30 хиляди квадратни метра РЗП, т.е. ако техническият паспорт струва по 10 лв.,

той ще излезе

300 хиляди лева

Ако в блока има 144 еднакви апартамента по 60 квадрата, всеки от собствениците трябва да даде по около 2100 лв., а не 600 лв., както би си помислил.

2100 лв. е доста голям разход за панелно жилище от 60 квадрата, чиято цена по принцип не би трябвало да е много над 60 хиляди лв., дори ако се намира на хубаво място в голям град.

“Какво искате – досега това беше странична дейност за фирмата и клиентите бяха единици”, реагира пред “24 часа” управител на фирма, която предлага услугата и е сложила цена 8 лв. на квадратен метър. Той обясни, че с наближаването на крайния срок се появяват все повече хора, които засега предимно питат, направили са си калкулации и са решили, че това ще е цената.

Какво се случва, ако жилището ви няма технически паспорт след 2022 година? В актуалния вариант на нормативния документ липсват глоби, но кметът на общината има право да възложи изработката на технически паспорт на която фирма прецени. След това обаче

общината се

снабдява с

изпълнителен

лист за събиране

на вземането

по чл. 417, т. 1 от Гражданския процесуален кодекс. Това е редът, по който принудително се събират вземания, които са установени с акт на административен орган, какъвто в случая е общината. С други думи, фирмата, която е извършила услугата, ще си получи парите от общината, която ще събира принудително вземането от собствениците на апартаменти.

Читателка на “24 часа” сигнализира, че по входове на блокове в град Тутракан през последните седмици са залепени обяви от местната община, че крайният срок за изваждането на технически паспорти наближава. Прави се и внушение, че без тези документи не може да се разчита на саниране.

От 10 години се говори за тези документи, но са издадени символично малко

Въпреки че за технически паспорти на сградите се говори от над едно десетилетие, броят на издадените такива документи за съществуващи отпреди 2007 г. сгради е символична.

Кореспондентите на “24 часа” се опитаха да съберат данни за издадените, но паспортите се съхраняват само в териториалните дирекции по архитектура и благоустройство и дори на ниво община никой не знае точната бройка и няма разбивка.

Например във Варна като цяло са регистрирани общо 3255 технически паспорта, но това е цялата бройка от 2007 г. досега, т.е. тя включва и всяка нова сграда, построена след тази дата. Защото оттогава насам нито една община не би издала акт 16 на нова сграда, ако не ѝ бъде представен технически паспорт за нея. Освен това в тази бройка влиза всичко – и жилищни сгради, и обществени.

В Бургас има издадени 200 паспорта на жилищни блокове, но това са главно санираните по националната програма за енергийна ефективност. Още в документите, по които се кандидатстваше за нея, бе заложено, че преди полагането на топлоизолация в тези блокове ще се прави техническо обследване и резултатите ще бъдат отразени в техническия паспорт на сградата.

5041 са издадените технически паспорти за сгради – за строителство, преустройство и други дейности, от 2007 година до края на 2020-а, сочи справка на общинската строителна дирекция във Велико Търново. В тази бройка също влизат както частни, така и обществени сгради, стари и нови. Иначе в Търново досега са санирани 28 блока и за още 35 сега започват дейностите, т.е. тези 63 блока със сигурност имат или ще имат технически паспорти и те влизат в общия брой.

За какво служи техническият паспорт на сградата

Техническият паспорт на една съществуваща вече сграда се прави на хартиен и електронен носител и копия от него се съхраняват в местната община и в етажната собственост.

Документът на практика описва какво е състояние на сградата и на всички нейни елементи – водопроводи, електроинсталация, мълниезащита, противоземетръсна устойчивост, плюс какви преобразувания са правени по нея през годините.

Експерти обаче предупреждават, че описанието на един примерно остъклен балкон в паспорта в никакъв случай не узаконява преустройството – това може да направи само местната власт.

Част от техническия паспорт е и енергийния сертификат, в който е посочено каква енергия е нужна за отоплението и климатизацията на сградата.

В паспорта задължително се описва и от какви ремонти има нужда сградата и нейните инсталации и през какъв период от време трябва да се правят.

Непосредствена полза от паспорта може да има примерно купувач на жилище в сградата – за да разбере какво е действителното състояние на имота.

Паспорт може да се прави само на цяла сграда, не и за отделно жилище. Той няма нищо общо със собствеността на отделните жилища и в него тези данни дори не фигурират.

Какво трябва да съдържа техническия паспорт на блока? Кои са начините за изготвяне?До 2022 година всички жилищни сгради, построени преди 2007 година, трябва да имат технически паспорт…Feb 27 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!