Лъжичка сода и лъжичка бакпулвер – тайната на перфектната содена питка за Бъдни вечер:

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

На Бъдни вечер традицията повелява обредният хляб да е постен – все пак това е последният ден на коледните пости . Всяко семейство си има традиционна рецепта за постна погача – някои я месят с мая, други добавят по някой и друг животински продукт (кисело мляко, яйца, масло), ала постната содена питка си остава любима на всеки български дом.

Ако се чудите дали хляб, омесен със сода и без добавка на мляко или яйца ще е вкусен, то отговорът определено е „да“.

Рецептата, която ви представяме днес, е за вкусна традиционна содена питка – мека, ароматна, красива.
содена питка за Бъдни вечер

Традиционна содена питка за Бъдни вечер

Продукти:

около   2 чаши брашно
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 ч.л. сода за хляб
1 с.л. бакпулвер (около 1 цяло пакетче)

300 мл хладка вода
2 с.л. оцет
3 с.л. олио или качествен  зехтин

По желание:

мед за намазване на питката

Приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. След това вземете по-голяма купа и пресейте вътре сухите съставки. Разбъркайте ги много добре. В отделен съд смесете всички течни компоненти на рецептата и постепенно ги добавяйте към сухите, като бъркате старателно (може и с миксер със съответните приставки за тесто). Когато сместа започне да става гъста, продължете на ръка, докато се образува хубава топка тесто. Ако е необходимо, може при месенето да добавите още малко брашно. Сега е моментът да пъхнете вътре паричката за късмет.

Пригответе подходяща кръгла тавичка (около 28 см в диаметър). Сигурно знаете, че содената питка не бухва така, както тази с мая, затова за по-висок хляб може да използвате по-малка тавичка (и съответно да увеличите времето за печене). Намазнете добре тавата и разпределете в нея тестото на равен слой, като заделите топче тесто за украса. Набодете старателно тестото в тавата с вилица.

коледна питка

От заделеното тесто оформете красиви орнаменти върху питката – по традиция това са слънце, житен клас, грозд, геометрични форми, пиленца и пр. Готовата питка намажете с олио или зехтин и пъхнете да се пече в загрятата фурна на средна скара. На дъното на фурната сложете съд, пълен с вода, за да се образува хубава коричка върху хляба при печенето. Печете около 40-45 минути, в зависимост от дебелината на хляба и от фурната, като проверите готовността с дървена клечица.

Готовата питка извадете от фурната, поръсете с шепа студена вода и покрийте с памучна кърпа, за да се задуши хубаво (поне за 10-тина минути). Това се прави, за да омекне коричката. Поднесете красивата погача с купичка мед, за да може всеки да си натопи в него парченце от питката.

постна питка със сода

Приятен апетит и светли празници!

И мъжът ми и синът ми не сядат да хапват без хляб! Добре че се сетих за тази питка! След 30 минути беше готова (Видео) Отлична питка за вечеря, която ще бъде на масата за 30 минути! СЪСТАВКИ: 300 гр бяло брашно 3 …Sep 23 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!