Пенсионери ще получат 120 лв. за храна в пощите и по банков път

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Еднократната сума ще се дава през април, ако пенсията е между 300,01 и 369 лв.

Близо 390 хил. пенсионери ще получат еднократно помощ от 120 лв. за храна през април. Това ще са хората, чиито пенсии или сборът им заедно с добавките и компенсациите към тях са от 300,01 до 369 лв.

Все още се уточнява как хората ще получат помощта. Засега един от вариантите е те да се дават по банков път или в пощенските клонове, както се получават и пенсиите. Окончателното решение ще бъде определено със заповед.

“Взехме решение

да се изплащат

еднократни

суми, за да

намалим

административните

разходи

Списъците ще бъдат предоставени от Националния осигурителен институт, а средствата ще бъдат изплатени през Агенцията за социално подпомагане”, обясни преди дни социалната министърка Деница Сачева в интервю за “24 часа”.

Първоначално държавата предвиждаше помощта от 120 лв. да е под формата на ваучери. Опозиция и синдикати обаче казаха, че хората в селата нямат достъп до големите магазини. Другото опасение бе, че по този начин една от най-уязвимите групи ще бъде изложена на допълнителен риск в пандемията, докато се реди на опашки за ваучерите. “Чухме мнението на всички, които критикуваха тази идея”, обясни Сачева.

Пенсиите на около 14 хил. бивши военни и полицаи, възползвали се от ранното пенсиониране в последните 5 г., пък ще бъдат преизчислени и ще се вдигнат от 1 септември 2021 г.

Изчислението на намалението на първата пенсия е за хората, които ще получават и втора от частните фондове. Заради по-ранното си пенсиониране военни и полицаи с осигуровки в частните фондове вече получават пенсия от държавата, но намалена с 20%.

Втора пенсия ще получат, след като навършат нормалната пенсионна възраст.

От догодина влиза в сила новата формула за намаление на държавната пенсия, която включва като фактори 12-процентната осигуровка от държавата и годините без вноски в частните фондове. Тя ще е около 9% намаление на пенсията от НОИ. Така пенсиите на военни и полицаи ще бъдат преизчислени по нея и ще се увеличат.

Към ноември 2020 г. пенсионерите с изплащани трудови пенсии с намален индивидуален коефициент са близо 154 хил. От тях над 90% са пенсии за инвалидност. Това означава, че

за около 87 хил.

пенсионери,

които получават

минимална

инвалидна

пенсия, няма

да има промяна от новия коефициент. Това означава, че дори да прехвърлят средствата си от универсалния пенсионен фонд в държавния институт и дори в НОИ да бъде преизчислен размерът на пенсията и без намаление на индивидуалния коефициент, тя няма да се вдигне. Действителният ѝ размер ще бъде увеличен, но тъй като е под минималния, те ще продължават да получават минималната пенсия, обясниха експертите.

Новият коефициент на редукция няма да даде отражение и при младите пенсионери, които вземат тавана.

Всички те трябва да поискат преизчисление на пенсиите със заявление в НОИ.

Пенсионираните униформени получават и още веднъж правото да прехвърлят парите си от частните фондове в НОИ и така държавната им пенсия да не бъде намалявана.

От 1 януари до 30 юни догодина към НОИ ще може да се прехвърлят и изпусналите 5-годишния срок жени, родени между 1960 и 1964 г.

Две пенсии или една? Избор до последния ден, за да не страдат най-бедните и богатите (Графика)Синдикати и бизнес единни, че предложените от правителството механизми трябва да бъдат дооправени В…Dec 10 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!