Откакто открих рецептата за Бъркан козунак, вкъщи не поглеждаме друг: меси се с лъжица, става и сладък, и пухкав, и конци си има

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Козунакът, който ще ви представим днес, с право може да носи титлата „най-лесен“ – за него не ви трябва потене над тестото и мускули на културист, за да го удряте, натискате и дърпате по 100 пъти. Всичко става много просто и се бърка с най-обикновена лъжица.

Ето го най-вкусният и лесен бъркан козунак :бъркан козунак

Бъркан козунак

За тестото:

500 гр. брашно

300 мл прясно мляко

100 гр. масло

100 гр.захар

7 гр.суха мая или 20 гр.прясна

3 жълтъка

1 ванилия

1/2 чаена лъжичка сол

настъргана лимонова кора

За плънката:

200 гр.натрошени ядки (орехи, лешници, бадеми)

20 гр.какао

80 гр.пудра захар

100 гр.захаросани плодове, сушени плодове

Приготвяне:

Може да приготвите тестото от сутринта, а на другия ден направо да оформите и печете.

Разтопете маслото и оставете да се охлади. За плънката смесете орехите, какаото и пудрата захар в купа. Нарежете сушените или захаросани плодове.

Разтворете маята в хладкото мляко, добавете захарта и ванилията, разбъркайте. След това добавете леко разбитите жълтъци, разбъркайте добре, добавете разтопеното масло, разбъркайте, добавете брашното, солта и настърганата лимонова кора. Разбъркайте много добре с лъжица. Ще получите рядко тесто. Покрийте добре съда с прозрачно фолио или затворете с капак. Поставете в хладилника до сутринта. Тестото може да стои в хладилника и 24 часа.

На другия ден извадете тестото от хладилника и го оставете да се затопли и отпусне на стайна температура. Изсипете го върху набрашнен плот и разделете на две части. Плънката също разделете на 2. Разточете всяка половинка тесто на правоъгълник, не много тънко. Поръсете всяка кора с натрошени ядки, отгоре – нарязани сушени плодове, навийте на руло и след това внимателно прехвърлете двете получени рула едно през друго (усучете ги). Прехвърлете козунака в намазнена и покрита с хартия за печене тава, покрийте и оставете да втасва поне 2 часа. Намажете с разбит жълтък, поръсете отгоре с ванилия и сложете да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10 минути, след това намалете на 180 градуса и печете още 15 минути, отново понижете температурата до 170 градуса и допечете козунака за 20-25 минути. Ако се зачервява много бързо, покрийте с алуминиево фолио.

Забележка – Въпреки че тестото е много меко при приговянето, щом втаса, е удобно за работа. Вместо с жълтък, може да намажете повърхността с разбит белтък и да поръсите с едра захар – така няма да прегори толкова бързо коричката.

Култово лице на NOVA остана без работа, но изобщо не се притесняваДеляна Маринова-Джуджи пак е без работа, но изобщо не тъгува. Както винаги, обяви новината с много у…Jul 15 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!