Не случайно се кацва „Царица“. Децата ми обожават тази баница, правя им я всяка неделя

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Обичате баници, нали? Има ги от всякакъв вид – и със сирен или извара, и със спанак или коприва, и с кайма, както и с тиква, ябълки и какво ли още не… Тук обаче ще ви дадем рецепта как да приготвите т.нар. „царска баница“ –
едно истинско кулинарно изкушение, отговарящо на основните изисквания: да не е тестива и тънка, но да се „вдигне“ при приготвянето й. И така, действате по следния начин: разбивате 4 яйца в купа и прибавяте 4 с.л. кисело мляко,
в което предварително сте разбили до шупване ½ ч.л. сода бикарбонат, 2 с.л. брашно и 350 г настъргано сирене. Разбърквате старателно тази плънка и преминаваме към следващия етап.
Колежката донесе в офиса сочна и пухкава баница – свърши за минуткиКато кажете баница и изпитвате, навярно, почти непреодолимо желание да си хапнете вкусна, домашно пр…Feb 5 2019vijti.com

В отделни купи сипвате 130 мл олио (или зехтин) и 150 мл вода. Намазвате обилно с мазнина /от първата купа/ подходящо подбрана кръгла тава (диаметър 24 см е подходящ за случая), на чието дъно полагате 2 набрани кори – от общо 500-те г закупени кори за баница – и ги напръсквате с вода от другата купа. Върху тях полагате от 2 броя набрани кори една до друга и ги намазвате обилно с мазнина. Сега изсипвате и размазвате равномерно ⅓ от плънката.
След това повтаряте процедурата до изчерпването на всички кори (обикновено 14 броя в опаковка от ½ кг). Най-отгоре завършвате с кори, върху които изсипвате останалата мазнина. Сега нарязвате суровата баница на квадрати, използвайки остър нож и я заливате с 200 мл прясно мляко – повдигайки леко краищата на баницата, позволявате на заливката да проникне до дъното на тавата.

Сега е време за печене: загрявате фурната предварително до 180˚С и поставяте тавата в нея. Печете до получаване на кафяв загар. (Тъй като баницата се „вдига“, то желателно е тавата да не е плитка).
Междувременно, контролирате температурата на фурната; ако долната е по-силна – слагате тавичка с вода в нея; ако горната е по-сила – използвате алуминиево фолио. Така ще осигурите равномерното изпичане на баницата.
Един ефикасен начин да проверявате дали баницата е добре опечена е да я промушвате периодически с бамбуково шишче – когато по него престане на залепва тесто – значи баницата е готова и я изваждате от фурната.

Сега я задушавате с кърпа и я обръщате за около 10-ина минути върху 3 купички, поставени в триъгълник. Продуктът, който получавате е сочен и много вкусен. Да ви е сладко!
Хайде на трапезата: Диетична баница без кори, няма да качите дори грамКой не обича баница? Такъв човек със сигурност няма! Но пък е доста калорична тази любима на цяла Бъ…Feb 2 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!