€240 хил. за българка в Италия. Не е награда, лежала е погрешка в затвор!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Пет години след като е оправдана за престъпление, което не е извършила, 30-годишна българка ще бъде обезщетена с близо 240 000 евро, постанови Касационният съд в Рим в края на одисея, продължила няколко години.

Излизащият в Неапол всекидневник „Матино“ съобщава, че преди пет години българската гражданка с условното име Елена е била обвиняема по тежки престъпления. Заедно с други четирима души – трима българи и един албански гражданин, тя била арестувана в град Мондрагоне.

Задържането им станало заради съдебно разследване, в което те били обвиняеми за участие в престъпна група, привеждане в робски условия на други хора, експлоатация на проституция, отвличане на хора.

Петимата били арестувани през 2013 г. в рамките на разследване на мрежа на проститутки, внасяни от Източна Европа в Италия. Жените били принуждавани да проституират в южните области Кампания и Калабрия.

Три години по-късно процесът приключил с две осъдителни и три оправдателни присъди на съда в южния град Санта Мария Капуа Ветере. Двама от обвиняемите били осъдени на 12 и 8 г. затвор, докато други трима души, сред които и Елена, били напълно оправдани.

Междувременно обаче Елена прекарала три години в затвора. Затова след оправдаването си чрез адвокат поискала да бъде обезщетена от италианската държава за годините си зад решетките.

Апелативният съд в Неапол отсъжда, че тя заслужава да бъде обезщетена с 240 хиляди евро за „несправедливо задържане в затвора“. Прокуратурата оспорва това решение, но Касационният съд решава, че българката е в правото си да бъде обезщетена.

Северин от затвора: “Oбещаха много пари, за да си призная, казаха ми, че ще ме изкарат луд и ще ме освободят, а сега искат да ме убият“ Северин Красимиров пред журналист в затвора е заявил, че никой не е убивал в България, разбра…Sep 29 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!