Eлка Константинова гасне в старчески дом, мъчи я Алцхаймер

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

След по-малко от 2 месеца уважаваната литераторка и бивш министър на културата от първите години на демокрацията Елка Константинова ще посрещне 90-годишен юбилей, но в старчески дом в покрайнините на София, където гасне от години, покосена от Алцхаймер.

Въпреки проблемите с паметта, изтритите спомени и напредналата възраст Константинова била дейна и жизнена, твърди нейният близък приятел проф. Михаил Константинов, цитиран от retro.bg. Все по-трудно обаче разпознавала близките и приятелите, които от време на време я посещавали. Елка се радвала на добри грижи, тъй като хосписът, в който е настанена, е частен и предлага добри условия.

Много загинали в огнен ад в старчески домТази новина е в развитие! Очаквайте подробности! Огромна трагедия е станала тази вечер във Варненско…Nov 22 2021vijti.com

Професорката плащала високата такса сама чрез своята пенсия, която е в максимален размер. Преди години, още докато беше здрава, тя сама признаваше, че получава тавана и не може да иска повече.
Голямото огорчение на Елка Константинова обаче било, че синът й Васил не стъпвал при нея. От доста време насам той не се задържа и в България. След като продаде едно от жилищата на майка си, си купи яхта и започна да скитосва по морета и океани.

Единствените роднини, които ходели на свиждания на Константинова, били сестра й и племенникът й. Проф. Елка Константинова беше настанена от наследника си в старчески дом първо в Хасково, после във Велинград, а накрая в къщата му за гости в Чепеларе, още преди години, докато тя бе с по-свежа памет и разбираше какво се случва около нея. Първоначално литераторката попадна в център за хора с ментални увреждания с мизерни условия, а и твърде отдалечен от столицата, което сериозно затрудняваше посещенията на близките й.

Преди няколко години бившият културен министър Вежди Рашидов се трогна от съдбата на интелектуалката. Лично той съдейства тя да бъде преместена в София, за да е по-близо до хората, които я ценят. Константинова се опитваше да работи почти до прага на 80-те си години и допълваше пенсията си с преводи и научни трудове. След като паметта й започнала да отслабва обаче, тя прекратила любимото си занимание. Незавършена останала и книгата със спомени, която подготвяла за първите години на демокрацията.

Елка Константинова има повече от богата и впечатляваща културна биография – през 60-те години на миналия век работи във вестниците „Народна култура“, сп. „Септември“. Като научен сътрудник е в Института по литература към БАН, изнася лекции по българска литература в Ягелонския университет в Краков, преподава в НАТФИЗ през 90-те.

Тя е сред основателите и водачите на Съюза на демократичните сили в началото на 90-те години. Народен представител е в VII Велико Народно събрание и XXXVI Народно събрание. Участник е в „Групата на 39-те“, които с гладна стачка се противопоставят на приемането на новата конституция през 1991 г. Между 1991 и 1992 г. е министър на културата в правителството на Филип Димитров. Автор е на десетки книги.

Тъжна, но реална история! Как от златен палат стигнах до старчески дом?Споделяме една много тъжна, но напълно истинска история, която може да достигне всеки един човек. Тя…Oct 10 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!