5 юли 1943 г. започва най-голямата битка в човешката история – Курск: СССР дава 800 хиляди жертви, а Германия 200 хиляди

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

На този ден 5 юли 1943 г. започва най-голямата битка в човешката история.
С около 1 милион жертви тя не е най-кръвопролитната, но със сигурност е най-голямата откъм участващи жива сила и машини.

Що се отнася до кръвопролитията, нищо на Източния фронт не може да надмине месомелачката, която беше Сталинград, кървав градски конфликт, причинил 2 милиона жертви и включващ пълното унищожение на германската 6-та армия.

Въпреки това битката при Курск между Германския райх и СССР е най-голямата конфронтация в света.

Повече от 4 милиона души участват в битката при Курск от двете страни, задействани са около 70 хиляди оръдия и минохвъргачки, над 13 хиляди танкове и самоходни оръдия, около 12 хиляди бойни самолета.

Въпреки че конкретни числа все още се обсъждат сред историците, се смята, че битката при Курск е причинила около 800 000 съветски жертви и 200 000 германски жертви.

До този момент успехът на Германия до голяма степен разчита на тактиката на Блицкриг, тяхната светкавична война, която зашемети и шокира врага.

Елементът на изненадата е от решаващо значение и Хитлер се стреми да започне кампанията си срещу Курск на 3 май.

Тази дата в крайна сметка ще се измести до 5 юли, тъй като Хитлер и неговото висше командване се колебаят .

СССР успява да изгради обширна отбрана. Подсказано от британското разузнаване за предстоящата атака, Съветите се възползват добре от германското забавяне.

Съветите създават три отбранителни пояса във всеки сектор около Курск, всеки пояс укрепен с взаимосвързани отбранителни зони, включващи противотанкови минни полета, капани за танкове, окопи, примки от бодлива тел и други укрепления.

СССР също използва хиляди партизани зад вражеските линии, които непрекъснато прекъсваха германските линии за доставки и комуникации, забавяйки германската офанзива и възпрепятствайки подготовката им.

Германците може да са загубили елемента на изненада, но са използвали тримесечния период на затишие, за да изградят собствените си сили, включително разполагането на два нови танка – Panther и разрушителя на танкове Ferdinand.

Въпреки че и двете не са тествани в областта на конфликта, Хитлер възлага големи надежди на новите си оръжия, за които вярва, че ще компенсират загубата на изненада.

По времето, когато германците започват операция Цитаделата, те бяха натрупали 780 000 войници, 3000 танка и 2000 самолета, докато руснаците бяха въвели около 1,9 милиона войници, 5000 танка и 3000 самолета.

Рано сутринта на 5 юли съветската артилерия обсипва германските сили, концентриращи се за атака от северната страна. Малко по-късно германската артилерия отвръща на огъня. Битката при Курск вече е започнала.

На северната стена германската 9-та армейска група започва настъпление.

Пехотни части и танкови дивизии, подкрепени от артилерийски огън и Луфтвафе, препускат към съветската отбрана.

Въпреки че укрепленията на Червената армия значително забавят германското настъпление, до края на първия ден германците пробиват първия пояс на съветската отбрана и напредват на около 6 мили в територията на Червената армия.

През следващите дни германското настъпление постигна малък по-нататъшен напредък с упоритата съветска отбрана, която се задържа стабилно.

Германското командване скоро осъзнава, че 9-та армия няма достатъчно сили, за да постигне пробив и до 10 юли германците са напълно спрени.

От южната страна 4-та танкова армия и армейският отряд Кемпф напредват по-добре срещу защитниците и въпреки че напредъкът е по-бавен, отколкото се надяват германците, не след дълго те заплашват да пробият третия отбранителен пояс на Съветския съюз.

Германските сили приближават Прохоровка, на 54 мили югоизточно от Курск, но преди да успеят да атакуват, руснаците се противопоставят със сила от пет танкови бригади, което води до една от най-големите танкови битки във военната история. Въпреки че Съветите претърпяха тежки загуби, те попречиха на германците да пробият този толкова важен трети защитен пояс.

Два дни преди битката при Прохоровка, съюзническите сили кацат в Сицилия, започвайки италианската си кампания. Нахлуването принуждава Хитлер да отмени операция Цитаделата вечерта на 12 юли и да отклони силите си от Източния фронт към Италия.

Манщайн успява да убеди Хитлер да продължи опитите си да пробие съветските линии при Курск.

Операция Роланд стартира на 14 юли и след три дни не успява да доведе до решителния пробив, на който Манщайн се надяваше. На 17 юли операцията е отменена.

По време на битката при Курск руснаците задържаха големи резервни сили, които да разположат в момента, в който германската офанзива спря.

Тъй като германците изтеглят силите си, Съветите преминават в атака. Операция „Кутузов“ стартира на 12 юли на север от Курския издатък. Не след дълго германските сили са изтласкани от първоначалната си начална точка.

Няколко седмици по-късно Съветите започват операция Румянцев от южната страна на издатината и на 23 август битката при Курск приключва. Съветите са завзели стратегическата инициатива и ще я задържат до края на войната.

Защитата на Червената армия е стабилна, но с цената на огромно жертвоприношение. Въпреки че конкретни числа все още се обсъждат сред историците, се смята, че битката при Курск е причинила около 800 000 съветски жертви и 200 000 германски жертви.

След Курск силите на Хитлер са в отбрана и бавно бивайки изтласкани обратно към Берлин.

 

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!