Янев намекна, че конфликтът му не бил с Петков, а с Нинова. Категорично имало война в Украйна, но цитирал Путин

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Това заяви пред bTV вече бившият военен министър Стефан Янев. Той бе освободен от поста си миналата седмица, след лавината от скандали покрай ситуацията в Украйна и инваизята на Русия, както и определенията, с които Янев боравеше в началото.

„Имали сме много разговори в Министерския съвет, включително и за подготовката на българската позиция, която защитих на срещата в НАТО. Да речем, че колегите ми не са разбрали какво съм обяснявал. Визията ми беше, че българия разчита на развитие на батальонна група на базата на български войски. Самото решение на мс така е записано – при възможност и нужда да бъде допълнена. Нинова каза, че съм настоявал за нещо друго. Не съм мислил, че имам противоречия с нея, но го разбрах от една медийна изява…“, коментира Янев.

Стефан Янев прави „Велика България“„Велика България“. Така ще се казва новия проект на Стефан Янев. Тов асъобщи „Труд”, цитирайки източ…Mar 6 2022vijti.com

Бившият военен министър загатна, че настоящото управление на държавата не защитава националния интерес.

„Не се поставят под съмнение решения на НАТО и ЕС – те са особен тип решения, поддържат се от националните държави и всяка една от тях има мнение и участва във формирането им. България през годините за съжаление е изградила поколение от хора, които работят по тази тематика, но не са в състояние да защитят националните интереси и се съгласяват с общите платформи“, посочи още янев.

Идеята си за цитирането на Путин за действията на Русия в Украйна, когато бившият вече военен министър определи инвазията като „военна операция“, Янев обясни така: Искал да намекне на „родните военнолюбци“, че Путин оставя отворена вратата за дипломацията.

„България не е пряко застрашена все още от военни действия. Но икономическата и социалната ни система ще са подложени на удари, които трябва да сме готови да поемем. Няма кой друг да поддържа самолетите ни в момента, освен Русия. Ние готови ли сме да останем без охрана на българското небе? Изтребителите от САЩ ще закъснеят. Поставих на масата искането за компенсации от страна на Вашингтон за забавянето и после бях освободен. Не казвам, че има връзка, не правя спекулации“, посочи още Янев.

Той коментира включването на България в неприятелския списък с държави от страна на Москва. По думите му в това няма военен смисъл, но последствията ще стават ясни тепърва. Янев категорично отсече – ако беше на поста в МО в момента, нямаше да подкрепи изпращането на помощ за Украйна. По думите му тези действия представляват „хвърляне на съчки в огъня“.

“Подводни камъни има във всяка коалиция. При гласуването на моята оставка беше стабилна. Тоест – всичко е наред. Да видим докога”, посочи още Янев.

Бившият военен министър коментира и твърденията за новият политически проект, зад който ще застане. По думите на Янев такъв все още няма, но е готов да го оглави, ако се сформира партия с програма и тя го избере.

Стефан Янев: Ще обявим политическия си проект, когато му дойде времетоПо думите му от българите зависи дали и каква България ще имаме в бъдеще Бившият министър на отбран…Mar 3 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!