Шефът на Пирогов с мрачна прогноза за пика на епидемията

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Ето какво заяви проф. Асен Балтов.

Не мисля, че хората си дават сметка какво е коронавируса.Много хора мислят, че това е световна конспирация., На тях ще им кажа – елате в „Пирогов“, за да ви покажа какво значи въпросната конспирация. Това е факт и моля всички да спазват правилата и да си стоят вкъщи. Нека ограничим пораженията.

Вместо меден месец – коронавирус! Младоженци първи отидоха при заразените в „Пирогов“Преди две години д-р Ая Таха и съпругът й д-р Сезен Хабилов  помолиха за помощ в социалните мрежи, з…Mar 17 2020vijti.com

За Пирогов статистиката ни е тежка. Минали са около 100 пациенти с коронавирус. Сега на лечение са 40. Изписани са около 40, а са починали 22-а“, заяви Балтов.

„Имаме тежки 8 пациенти“, поясни Балтов, добавяйки, че са на апаратна вентилация.

„Двама са под 60 години от тях, а другите са над 60 години и с придружаващи заболявания“, призна той.

„Най-податливи на COVID-19 са хората със сърдечно-съдови заболявания, хора с онкозаболявания, които са в ремисия и хора, които имат диабет. Това са трите най-сериозни придружаващи страдания“, заяви Балтов.

По думите му има много малки деца, които са заразени, но поне карат заболяването леко. Балтов добави, че това не е прост грип.

„Хората идват при нас със сини устни, когато не им стига въздухът. Те имат дихателна недостатъчност вече, а това затормозява сърдечната дейност. Всички тъкани страдат от липсата на кислород. Всичко се уврежда. Помощ трябва да се търси тоста по рано“, смята Балтов.

„Може да се получат и мозъчни увреждания заради COVID-19. Увреждат се микросъдовете – стават микротромбози. Те могат да са в бъбреците, мозъка, черния дроб – навсякъде. Имат афинитет към белите дробове в 90%, но има и други 10“, каза той.

„Имаме 5 заразени колеги – двама лекари, три сестри и един санитар може би е болен. Четирима от тях са в болницата“, каза шефът на „Пирогов“.

„Има страх и в персонала, но това е нещо човешко. Все повече колеги обаче вече претръпват и осъзнават, че личните предпазни средства и хигиената намаляват риска от зараза до минимум“, каза той. По думите му в болницата към момента има 120 респиратора.

На въпрос кога ще е пикът на заразата Балтов отговори, че 40 души, колкото има сега, не значи, че сме в него.

За жалост най-рано след 10 дни ще се видят какви са резултатите на великото преселение на софиянци. Дано повечето поне да са решили да си останат за по-дълго по вилите си, защото ако се върнат след седмица, рискът се увеличава многократно.

„Една бройка около 100 души дневно, ще говори, че наближаваме пика. Дано обаче повечето да не се налага да са на апаратно дишане. Мисля, че това, което правим като мерки, е много хубаво“, каза той.

Проф.Габровски от Пирогов предупреди: Следващите дни са критични, има и друг голям проблем По повод опасенията на управляващите и Националния оперативен щаб за разхлабване на мерките покрай…Apr 13 2020vijti.com

Източник:зажената

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!