Чужденци идват да работят в България, но нямат представа за цените и стандарта на живот тук

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

България трябва да въведе квоти за наемането на работна ръка от страни извън ЕС. Вносът на кадри трябва да се прави с баланс между различните държави и да не се допусне да се напълним с много работници от една конкретна държава, защото това може да доведе до други ефекти, каквито наблюдаваме в страни от Западна Европа.

Това коментира в предаването (О)позиция на Segabg.com специалистът в областта на човешките ресурси Георги Първанов, член на УС на Конфедерацията по заетостта.

Първанов е учуден от експанзията на внос на работници от Индия. По думите му „както и по други теми, в България се работи на парче, без дългосрочна политика“.

Между 250 хил. и 300 хил. е дефицитът на работна ръка на българския пазар, каза HR-експертът. От тях 70 000 е недостигът на сезонни работници. Отделно с тригодишна виза в производствени предприятия от най-различни индустрии се очаква до края на годината да бъдат наети 30-35 000работници, каквито са заявките на бизнеса. Румъния, например, внася 100 000 на година, но там има квота, която не може да се надвишава.

„Нашите посолства в чужбина не са подготвени за този наплив на чуждестранни работници. Вероятно ще внесем около 35-40 000 души тази година. Миналата година са били доста по-малко, а преди 5-6 години сме внасяли по 5000-6000 души годишно“, казва HR-експертът. И добавя: „Засега най-добри впечатления имаме от хора от Киргизстан, Узбекистан, Казахстан. Те са най-близко до нашия манталитет, култура, език и добре се вписват. Сега има голям интерес от страни като Индия, Непал, Шри Ланка, Пакистан. Единични бройки има от Виетнам и Северна Африка и други страни“.

Заплащането на чуждестранните работници от трети страни е между 500 и 700 евро: „Тези хора идват от страни, в които средните заплати са 200-300 долара бруто. Целта им е да изпращат 100-150-200 евро на семействата си. Те обаче идват, без да имат представа за нивата на цените и стандарта на живот“, коментира Първанов.

Въпреки това според него вносът на чуждестранни работници не застрашава работните места за българите, защото демографската картина у нас е трагична и трудоспособното население е паднало под 3 милиона души, а голяма част от тях нито работят, нито учат, нито търсят работа.

Първанов подчерта, че по закон чуждестранните работници от държави извън ЕС трябва да са с равни заплати и всички допълнителни придобивки, каквито имат българските работници . HR-експертът обаче смята, че преди да се предприеме внос на персонал от страни извън ЕС, ние трябва да сме сигурни, че всички резерви на нашия пазар на труда са изразходвани.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!