„ХелпКарма“, епизод 3: Изчезват разходи и суми от публичните разчети на фондацията? (видео)

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]
След серията репортажи на bTV за разходването на средства от дарения в платформата за набиране на средства за лечението на нуждаещи се ХелпКарма” от публичните разчети на фондацията изчезват разходи и суми, които преди това са били публикувани на сайта ѝ, виждаме от пореден материал на журналистката Мария Цънцарова за предаването “120 минути” по bTV.

Става въпрос за кампанията на едно от децата на член на управителния съвет на фондацията Ралица Енева – Радо, който е лекуван от спинална мускулна атрофия в Съединените щати.

Арестуват шефа на „ХелпКарма“Шефът на скандалната „ХелпКарма“ Константин Кръстев вероятно ще бъде задържан до 2-3 дни, научи Lupa…Nov 9 2020vijti.com

7000 евро за лечение, отчетени на 24 август изчезват. Появяват се като разход през октомври, а след това през юни. Други 8000 евро, отчетени на 5 октомври също получават задна дата – 19 февруари. Тези размествания продължиха и след като прокуратурата обяви на 6 ноември, че започва проверка на фондацията. И така до 12 ноември, когато отчетените от Ралица Енева разходи рязко се стопяват.

Преди интервюто тя е била записала като изхарчени за рехабилитация около 6000 евро, а след 12 ноември над 3700 по-малко. За лечение също така са били изписани повече от 42 000 евро, а след това вече са 23 000 евро, тоест с над 19 000 по-малко. Преди интервюто за помощни средства са отчетени над 22 000 евро, а след него намаляват с повече от 10 000 и в отчета остават около 12 000 евро.

От отчета ѝ изчезват и цели пера: инвалидна количка за стълби – 2000 евро и разходи, отчетени като “други”, на обща стойност 16 000 евро. Или общо отчетените като изразходвани суми се стопяват с около 65 000 евро или повече от 50% от сумата, отчетена към датата на интервюто ни.

Освен парите от дарители, прави впечатление, че в кампанията на Ралица постъпват пари и от родители, които са загубили децата си. Бащата на бебе, което умира от левкемия, прави трансфер към кампанията на Енева в размер на 5000 евро. Майката на дете, което не успява да се излекува от същата болест, прехвърля в кампанията на Енева почти 17 000 евро. Оказва се, че когато бащата на първото дете прави дарението към кампанията на Енева, той също като нея е служител в „Хелп карма“. А пък лечението другото дете, за което във фондацията са събирани пари, е било покрито от здравната каса, става ясно от запитване на bTV по закона за достъп до обществена информация.

Ралица Енева събира дарения и по още една кампания – за децата със спинална мускулна атрофия. Отчетените разходи и в тази кампания се промениха след интервюто ни. От събраните 31 266 евро до интервюто ни стояха като отчетени 20 562 евро, а след него отчетът вече е за 16 929 евро или почти 4000 евро по-малко.

Впечатление правят честите пътувания на Енева до САЩ – до Маями, до Калифорния и с другите две деца до Ню Йорк. Посещават постановки на Бродуей

Ралица Енева е категорична, че всички лични пътувания ги покрива със собствени средства.

Възнаграждението на Ралица Енева е описано в отчета на фондацията. За 2019 г. са й начислени 10 000 лв. като член на УС. Или около 830 лв. на месец. От май 2019 г. до преди 3 месеца на Енева е начислявано възнаграждение под 1300 лв., показват данни, с които разполагаме. Едва от юли 2020 са й начислявани по 3000 лв. Семейството няма други официално декларирани доходи, показва наша проверка. Отново поискахме и отново не получихме отчетните документи по кампаниите на Ралица Енева.

Председателят на фондацията Константин Кръстев публикува в сайта официално изявление, в което каза, че:

С репортажите на БТВ от 6, 7 и 8 ноември 2020 Фондация Хелп Карма получи тежък и несправедлив медиен удар. Този удар по същество блокира набирането на средства за множеството жизненоважни случаи на деца и възрастни. Поради едностранчивост на отразяване на нашата дейност, в нито един момент не бе показана реализацията на нейната основна функция – да помага ефективно и бързо.

Видео: bTV, “120 минути”

Разследване на Мария Цънцарова по bTV показа фантастични заплати в „Хелп Карма“, парите идват от дарения за болни децаМесечни възнаграждения от рода на 19 хил., 42 хил. и дори 80 хил. лева са изплатени като заплати от …Nov 6 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!