Учени от САЩ със зловеща карта: България може да изгуби тези два големи града

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Още в края на това десетилетие може Несебър да се превърне в остров, Слънчев бряг да изгуби почти целия си сегашен плаж, а Бургас и Варна да се окажат с потопени от морето ключови пътища и инфраструктура.

Това показва визуализация на прогнозите за развиване на климатичната криза в следващите повече от 100 години. Тя е изработена на базата на картите на „Гугъл“ и данните са от доминиращият в момента консенсус в научните среди за най-вероятния сценарий. А има и по-лоши сценарии, както и такива, които са наистина плашещи, но шансът да се реализират е под въпрос, предаде Дневник.

Авторите са Climate Central – базирана в Принстън група учени и специалисти по обясняване на достъпен език на заключенията и хипотезите в науката, особено тези, стъпващи на големи бази данни. Организацията им е неправителствена, с идеална цел и не е политически обвързана.

Ето няколко кадъра от Европа и България, които предупреждават какво предстои не някъде далеч в бъдещето, а в съвременността:

Застрашените да останат при прилив под водата райони на Варна през 2030 г. и…

И през 2100 г.

Тревожна е прогнозата и за Бургас.

Несебър ше се окаже остров, а плаж на Слънчев бряг няма да има.

Източник: Petel

Рязка маневра на Рали „България“ в София! Терзиев изпреварва Григорова!Рано тази сутрин стартира втори тур от състезанието „Рали България“, което се слави с масова публика…Nov 5 2023vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!