Утре е голям празник, Петдесетница! Традиции и обичаи за този свят ден:

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Снимка Komsomolskaya Pravda / Global Look Press

На коя дата се празнува Петдесетница през 2024 г.?

Ден на Света Троица или Петдесетница е третият по значимост празник в православния календар след Великден и Рождество Христово. Датата му е преходна и зависи от Великден.

Петдесетница се чества 50 дни след Възкресението на Божия син.

През 2024 г. ще се падне на 23 юни.

История и същност на празника Света Троица

Освен Петдесетница, Троица се нарича Денят на слизането на Светия Дух, който символизира триединството на Бога. Той съществува в три форми: Отец, Син и Свети Дух.

Бащата е Бог във формата на създател на целия свят и човека; Синът е Исус Христос, гласът на Бог на земята; Светият Дух е божествена енергия, слязла от небето.

Подготовка

Обикновено вярващите отиват на гробищата, за да посетят гробовете на близките си. Но по-правилно е да направите това предния ден – на Задушница

  • Трябва да направите общо почистване у дома, да изхвърлите ненужни неща и боклук;
  • Вечерта можете да опечете хляб. Сервира се на трапезата на следващия ден – като символ на изобилие и благоденствие;

Какво трябва да правят православните вярващи

На Света Троица трябва да славим Христа Спасителя и да благодарим на Господа за слизането на Светия Дух, който ни просвещава, ръководи, наставлява и ни помага в живота. От този ден започват коленопреклонните молитви

Разбира се, струва си да посетите храма. В църквата се благославят брезови клонки – те символизират живота и светлите мисли на вярващите. След службата те се носят у дома и се поставят до иконите.

Какво е забранено да се прави на Петдесетница

  • Да спорите и да се карате;
  • Работите в градината или у дома;
  • Подстригване или боядисване на косата;

Народни знаци и обичаи за Троица

Хората вярват, че в нощта на Петдесетница можете да имате пророчески сънища. Често мъртвите в съня са живи – трябва да ги слушате много внимателно. Смята се, че починалият дава насоки за бъдещия живот. Ако починалият е в добро настроение и не иска нищо, това е добър знак.

Ако сънят е бил неприятен, трябва да го преразкажете над течащата вода или да кажете: „Където отива нощта, отива и сънят“. Ако сънят е по-скоро като кошмар, това е причина да бъдете предпазливи и да преразгледате живота си.

Превод от https://dzen.ru/

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!