УЖАС В НСО: Братът на зам.-шефа на службата се гръмнал с патлака му

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Кошмарна история от миналото в Националната служба за охрана изплува към днешна дата и касае назначенията на Румен Радев, под чийто контрол са държавните гардове. Добре забулената тайна за лична трагедия разказа бивш пред Lupa.bg бивш охранител – че сегашният заместник-началник на НСО полк. Милен Русев всъщност е, макар и косвено,отговорен за смъртта на родния си брат. Както и че страда от зависимост от хазарта.

Действието се развива през 2001 г., когато външен министър в правителството на Иван Костов е Надежда Михайлова (днес Нейнски – б.р.). А Милен Русев е един от нейните пазачи на здравето и живота. По това време Министерският съвет обявява голяма обществена поръчка за закупуването на нови огнестрелни оръжия за охраната на политиците заради силна амортизация на старите.

На гардовете, които пазят лица, а не се занимават с охрана на обекти, са раздадени чисто нови зиг-зауери – последен писък на модата сред пистолетите. Така полк. Русев се сдобива с въпросното огнестрелно бижу. Днешният зам.-шеф на НСО има брат-близнак, също назначен в службата, но в стационарната охрана. Като служител в това звено той няма право на такова оръжие.

Какво се случва обаче по-късно, ще се окаже добре пазена тайна в продължение на цели 20 години.

Малко след раздаването на пищовите братът на полк. Русев му отива на гости и го моли да види новия патлак. Без да се замисли, полковникът му го дава, а близкият му роднина отива в банята на семейното му жилище. И се прострелва, фатално.

Новината за самоубийството се разпространява мълниеносно и още на следващия ден за трагедията е информиран лично тогавашният шеф на службата ген. Димитър Владимиров, който прави всичко възможно случката да се потули. Назначава обаче проверки и експертизи, които доказали, че братът на полк. Русев не е бил психически стабилен преди фаталната нощ. Неслучайно и не бил назначен за лична охрана на властимащ, разкрива към днешна дата нашият източник.

Междувременно полк. Русев продължавал да се издига в редиците на държавните охранители до 2020 г., когато с указ на Румен Радев е назначен за зам.-ръководител на звеното. Надали обаче, свидетелства още информаторът ни, държавният глава е наясно, че през годините кадърът на НСО многократно в частни разговори, включително пред множество свои колеги, е разкривал, че страда освен от последиците покрай случилото се с брат му, и от хазартна зависимост.

„Неведнъж споделяше, че е профукал три апартамента от залози в „Еврофутбол“ (компанията за спортни залагания на олигарха-беглец в Дубай Васил Божков – б.р.)“, разкрива още източникът. И пита, как е възможно президентът да назначава зависими на толкова отговорни постове.

В същото време добавя, че въпросният указ номер 47 от февруари 2020 г. главонокомандващият е издал по препоръка на тогавашния си главен секретар Димитър Стоянов, днес служебен министър на отбраната.

Ето какво гласи официалната биографична справка на полк. Милен Русев при назначаването му на високия пост: 

Роден е през 1969 г. в гр. Шумен. През 1991 г. завършва ВНВУ „Васил Левски”, гр. Велико Търново, мотострелкови команден профил. До април 1993 г. е бил командир на мотострелкови взвод в охранителна рота (под. 32070, гр. София) към Министерството на отбраната.

От май 1993 г. със заповед на Министъра на отбраната е преназначен на кадрова военна служба в Националната служба за охрана на длъжност „разузнавач“ и присвоено звание „лейтенант”. От 1996 г. до 2013 г. последователно заема длъжностите инспектор, старши инспектор, главен инспектор, началник на група II степен и началник на група I степен в 01 сектор на 04 Отдел на НСО.

Със заповеди на Началника на НСО му е присвоявано поредно офицерско звание старши лейтенант (1996 г.), капитан (1998 г.), майор (2001 г.), подполковник (2004 г.) и полковник (2007 г.).

Самоубил се младеж с писмо до Борисов: Вие ми отнехте живота. Дано народа да се събуди след моята саможертваПубликуваме без редакторска намеса! Здравейте казвам се Милен. Няма да си кажа името, не искам да на…Mar 26 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!