Тъжна вест! Почина проф. д-р Петър Кавлаков

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Академичното ръководство на Медицински университет – Пловдив изказва най-искрени съболезнования по повод кончината на проф. д-р Петър Кавлаков. Проф. д-р Петър Кавлаков е един от най-изявените специалисти в областта на оралната и лицево-челюстната хирургия и на пародонтология.

Проф. Кавлаков завършва висшето си образование по стоматология в Стоматологичния факултет – София. През 1967 г. придобива специалност по хирургична стоматология. През 1972 г. е избран за асистент в Катедрата по хирургична стоматология и лицево-челюстна хирургия към новосформирания Факултет по стоматология на ВМИ – Пловдив.

Проф. Кавлаков минава успешно всички етапи на преподавателската и научната кариера, като през 1973 година е избран за старши асистент, а през 1975 за главен асистент. През 1982 година придобива научната степен „Кандидат на медицинските науки“, а от 1983 е избран за редовен доцент към Катедрата по хирургична стоматология и ЛЧХ.

От 1988 до 1989 година е декан на Стоматологичен факултет – Пловдив, а от 1989 до 1992 година и от 1995 до 1999 година е ръководител на Катедрата по хирургична стоматология и ЛЧХ, преименувана по-късно на Катедра по Орална и ЛЧХ. През 2001 година е избран за професор към същата катедра и работи в нея до 2002 година.

Същата година е назначен в новосформираната Катедра по пародонтология и ЗОЛ и изпълнява длъжността ръководител на Катедрата до октомври 2004 година. Работата си в същата катедра продължава до 2006 година.

Много са професионалните признания и награди, които проф. Кавлаков е получил през дългия си професионален път. Той има признати рационализации, голям брой научни публикации у нас и в чужбина, както и оригинални методи и приноси в травматологията, възпалителните и туморни заболявания в областта на оралната и ЛЧХ.

Проф. Кавлаков е автор и съавтор на множество помагала, ръководства и учебници, които се използват в обучението на студенти, докторанти, специализанти и специалисти в областта на оралната и ЛЧХ.

Като лекар и ръководител на катедрата, декан и помощник- ректор проф. Кавлаков полага максимални усилия за създаването и изграждането на Стоматологичния факултет, за организацията на учебния процес, за написването и отпечатването на учебни помагала, организирането на научноизследователската дейност.

Наред с професионалните си успехи като лечител и учител проф. Кавлаков ще остане в историята на Факултета и на Медицински университет – Пловдив с творчеството и таланта си да изразява с думи своето верую. Издадените от него стихосбирки разкриват богатата му душевност и морална чистота.

Проф. Кавлаков ще продължи да живее в сърцата на своите колеги и студенти като изключителен професионалист и добър човек, отдаден на професията си и посветен на хората.

Медицински университет – Пловдив изказва съболезнования на семейството и близките и на всички, които обичат и уважават проф. д-р Петър Кавлаков!

Дълбок поклон пред светлата му памет!

Орлин Павлов съобщи: Почина музикантът Кирил Македонски Внезапно почина музикантът виртуоз Кирил Македонски. Тъжната вест бе съобщена от негови близки и ко…Nov 3 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!