Тутанкамон умрял от инфекция на крака след катастрофата с колесница

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Изследват мумията на 19-годишния фараон с нова технология
Тутанкамон е починал заради инфекция на крака след като бил ранен при катастрофа с колесница. Това твърди известният египетски аргеолог д-р Захи Хавас, съобщи „Сейли стар“.

Тайни и загадки: Мистерията БелинташБелинташ е една от най-популярните природни забележителности в България. Мястото е кръстопът на разл…Oct 19 2019vijti.com

От години експертите се опитват да разгадаят мистерията около смъртта на 19-годишното момче фараон, което загива преди 3000 години.

Костни фрагменти, открити в черепа му, сочеха към убийство, но счупена кост на крака на момчето посочва, че младежът е загинал заради злополука.

Д-р Захи Хавас коментира, че екипът му използва нова технология, за да изследва мумията на младия крал.

Според експерта, Тутанкамон е умрял в следствие на счупване на крака след катастрофа с колесницата. Раната се инфектира и това го убива.

„Ще разберем чрез нова технология, която ще сканира ДНК-то му. Ще открием всички генетични заболявания, които е имал“, твърди д-р Хавас.

Тутанкамон е роден с деформации, тъй като баща му Ехнатон и майка му, известна само като Младата дама, са брат и сестра.

Смята се, че младият крал е страдал от синдром на Марфан – генетично заболяване, което може да причини необичайно удължаване на пръсти, ръце и крака.

„Знаем, че е имал фрактура на левия крак и тя е причинена при злополука два дни преди неговата смърт“, казва д-р Хавас.

Според него ако се докаже, че раната се е инфектирала, това ще потвърди версията, че Тутанкамон не е убит, а е загинал след нещастен случай.

Резултатите от изследването ще бъдат обявени догодина.

Източник: TrafficNews

Мистерия и огнен ад: Жената-сензор Мая Попова горя в съня сиЖената-сензор Мая Попова, която се прочу с предсказването на земетресения, е била изнесена тази нощ …Sep 16 2019vijti.com

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!