Троен удар по старите коли: Хиляди шофьори ще страдат

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Голяма драма с колите на 20 години. Край на вноса на автомобили, които нямат екокатегория най-малко Евро 4. Това е една от мерките за намаляване на вредните емисии, записани в Интегрирания план за енергетика и климат.

Актуализираният му вариант е пуснат за обществено обсъждане, преди да бъде внесен за одобрение в Европейската комисия (ЕК). Това означава, че кола, която е над 20-годишна, няма да може да се внася у нас. Така ще се спре масовото изсипване на стари коли у нас.

Марките засягат не само вноса, но и продажбите.

Кола на 20 и повече години вече няма да може да се продава у нас. Който иска да се освободи от стария си автомобил, ще трябва да търси купувач от страна извън Европейския съюз (ЕС) или да го предаде за скрап.

Мерките предвиждат колите с премахнати катализатори или филтрите за твърди частици да се спират от движение, защото те изпускат повече вредни газове.

Нещо повече – мерките включват и данъчен удар. Налозите за старите коли ще са по-високи.

В същото време планът предвижда стимули за купуването на нискоемисионни превозни средства, които използват алтернативни горива, водород или електричество. За тях ще има субсидии при покупката и освобождаване от данъци.

10 000 зарядни станции ще бъдат изградени в страната, за да има във всяка община. В момента не са около 1600.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!