Точно на 9 септември арестуваха бившия главен редактор на „Дума“

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Бившият главен редактор на вестник „Дума“ Юрий Борисов е бил арестуван в дома си. Това съобщава партийният вестник на БСП, позовавайки се на информация от съпругата му.
Според информацията на вестника, Борисов е арестуван по обвинение за шпионаж. Обвинението е по чл. 105 от Наказателния кодекс (НК) и е по дело, образувано на 3 юли тази година. Наказанието, при доказване на вина, е от 5 до 15 години свобода.
Домът на Борисови е бил обискиран, иззети са компютри и различни документи. Юрий Борисов е отведен от полицията за разпит в спецпрокурата. Преди дни той е имал сериозна сърдечна атака и не се чувства добре физически, разказва неговата съпруга.
Проф. Искра Баева: Защо дойде промяната на 9 септември 1944 г. и какво донесе тя на българитеНавършват се 75 години от началото на дълбокия поврат, настъпил в историята на България на 9 септемв…Sep 9 2019vijti.com

В момента Борисов е секретар на движение „Русофили“. Не е ясно дали председателят на движението Николай Малинов също не е арестуван. Той трябваше да гостува с позиция за 9 септември в сутрешния блок на bTV, но така и не се появи. В блока говори само Иван Сотиров, бивш зам.-председател на СДС. Той беше категоричен, че в България няма русофили, а само кремълски слугинаж, описвайки комунистическият режим в България като време на „страшни репресии“.
По неофициална информация в офиси на „Русофили“ и в дома на Малинов също е имало обиски.
Пред в. „Дума“ зам.-председателят на НД „Русофили“ Владимир Чучуев разказа, че рано сутринта в Специализираната прокуратура е била извикана в качеството си на свидетел главният секретар на движението Кристина Иванова.

За разпити са били привикани още зам.-председателят на „Русофили“ Милен Чакъров, почетният председател Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, член на НС на БСП, както и други членове на Изпълнителното бюро на организацията.
Помолен да коментира арестуването на секретаря на движението „Русофили“ Юри Борисов, посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров заяви пред журналисти:„Аз не знам кой кого е арестувал, с тази тема не съм запознат. Знам едно, че в наближаващия уикенд, на 14 септември ще се състои 16-я събор на приятелите на Русия в местността „Копринка“ в околностите на Казанлък, където се събират десетки хиляди приятели на Русия русофили. Това кого са арестували, може би трябва да се обърнете към прокуратурата“.

Юрий Борисов си тръгна от „Дума“ още по времето на Михаил Миков. Тогава той декларира, че е освободен, защото „през последните десетина години разминаването между политиките на ръководствата на БСП и ценностите на редовите членове на партията е толкова очевидно, че не намирам за необходимо да формулирам мотиви“.
Източник: actualno.com
Девети сетпември: Най-противоречивата дата в новата история на БългарияВ нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е свален кабинетът на Муравиев и на власт идва правителство н…Sep 9 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!