Тотална революция! Ето я новата пенсия у нас

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Народното събрание прие на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), с които се въвежда паневропейски персонален пенсионен продукт (ПЕПП) с вносител Министерският съвет, съобщи investor.bg.

Правителството одобри въвеждането на „европейска пенсия“ у нас с проекта на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване преди година. Целта на промените е въвеждане в националното законодателство на мерки относно паневропейски персонален пенсионен продукт (ПЕПП). С тях се установяват единни правила за неговата регистрация, създаване, дистрибуция, преносимост и надзор.

ПЕПП е допълнителен доброволен пенсионен персонален продукт, чиято цел е да допълва съществуващите задължителни и професионални пенсионни схеми и продукти в държавите членки.

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) също миналия май даде подкрепа за промените в Кодекса за социално осигуряване, с които у нас се въвежда Паневропейският пенсионен продукт. Вносител на предложението тогава беше вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, който сега е отново финансов министър в кабинета „Денков-Габриел“.

Паневропейският пенсионен продукт, придобил популярност под названието „европейска пенсия“, ще даде възможност фондове от други страни на ЕС да навлязат на пазара в България, да събират осигурителни вноски и да изплащат пенсии.

Промените ще позволят и пренасяне на осигуровките и пенсиите от една страна в друга, в рамките на Съюза, ако осигуреният смени мястото си на живеене.

Европейските пенсии ще са изцяло на доброволен принцип, подобно на фондовете за доброволно пенсионно осигуряване, които и в момента съществуват в българското законодателство.

Източник:Блитц.бг

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!