Тв легендата Мария Янакиева иска болногледачка

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Незабравимата легенда на БНТ Мария Янакиева вече не може да се справя сама с ежедневните задачи вкъщи. Тя споделя, че има нужда от болногледачка или личен асистент, които да ѝ помагат ежедневно, дори и почасово. Това се налагало заради проблемите ѝ със зрението, които прогресират. Мария е с ТЕЛК и затова се надявала комисията да ѝ отпусне асистент, на когото да не се налага да плаща, а този разход да бъде поет от държавата. Ако обаче молбата ѝ не бъде уважена и това не се случи, щяло да се наложи да си търси гледачка на частно.

Цените за тази услуга, особено в София, не са по силите на всеки пенсионер. Освен това много възрастни се притесняват да се доверят на хора от случайни обяви, защото често се случват кражби, злоупотреби и други неприятности. Мария също била резервирана по тази причина.

От близо 3 години Янакиева се бори да не загуби зрението си, вече е претърпяла две тежки операции на очите и състоянието ѝ изобщо не било розово.

Преди известно време ѝ махнали перде на едното око, а след това и на другото. Офталмологът казал, че дясното се нуждаело и от по-специална хирургическа интервенция. Любимата говорителка на Тодор Живков се съгласила, но след тази манипулация спряла да вижда с него. „Ослепях си направо“, казва през сълзи тв ветеранката. В момента тя не можела да разчита на дясното си око и се оправяла само с лявото.

И неговите възможности обаче били силно занижени, а функциите нарушени. Очилата и лещите в нейния случай били непотребни и не вършели работа. Затова Янакиева, която е пенсионерка отдавна и обича да запълва свободното си време предимно с четене и гледане на телевизия, се наложило да ползва лупа, за да вижда.
Разтревожени за здравословното състояние на тв звездата, нейните деца и внуци, които живеят в Австрия и Франция, ѝ изпратили специални лекарствени продукти оттам, които да ѝ бъдат от полза, но и те не били много ефикасни.

Мария смятала, че щяло да ѝ бъде по-леко, ако не живеела сама, но, за съжаление, съпругът ѝ почина неотдавна. Веско Цоневски беше част от прочутия мъжки хор „Гусла“ и си отиде след кратко боледуване. Янакиева, която продължава да живее в центъра на столицата, трудно привиквала към самотата след загубата на мъжа си. Мъчело я и че всичките им наследници били пръснати по чужбина, същевременно обаче се гордеела с тях, че успели да направят кариери. Звездата от малкия екран има трима правнуци. Макар да е самотна, тв легендата не се оплаква от пенсионерския живот, нищо че досущ като повечето си колеги от златните години на БНТ не получила достойна пенсия. Благодарна била на децата и внуците, че я подкрепяли финансово винаги когато имала нужда.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!