Тази снимка на ген.Мутафчийски след 12-часова операция разтърси всички в мрежата (Снимка):

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Ген. Венцислав Мутафчийски , началникът на ВМА, за отрицателно време се превърна в най-известния човек в родината ни. Ръководителят на Националния щаб за борба с коронавируса ежедневно информира всички нас за хода на заразата и всички новини, свързани с коронавируса.

Една снимка тези дни развълнува стотици в социалните мрежи.

Вижда се как медици, сред които и професор Мутафчийски, си почиват в болничен коридор след тежка операция . В кадър са ключови лекари, на които днес се разчита България да преодолее кризата с COVID 19. Четирима лекари в болничен коридор посред нощ. Снимани минути, след като са спасили живот. „Тази снимка е всъщност част от екипа, които са участвали в моята реанимация. в коридора на ВМА“, сподели пред NOVA д-р Борис Коцев, офталмолог.ген.Мутафчийски

„На снимката се вижда проф. Николай Младенов, който в момента е шеф на реанимацията в болница Токуда. Аз не се виждам. Вижда ми се само крака и едно паднало сабо. Проф. ген. Мутафчийски, д-р Бъдаров и колегата съдовия хирург. Това, че сабото ми е паднало на земята, може да предположите какво е било. Какъв стрес, какъв адреналин и какво сме усетили“, сподели проф. д-р Асен Балтов – Директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

„Тази снимка е за много интересен случай за едно момче, което щеше да загине след катастрофа. И се случи някъде към 4 часа сутринта, доколкото си спомням. Това момче стана доктор след това“, обясни ген. Венцислав Мутафчийски.

Доктор Борис Коцев е жив, благодарение на над 12 часова спешна операция, която събира на едно място едни от най-именитите специалисти в страната. Всичко започва в един ранен следобед през 2009 година, когато Коцев е още студент по медицина в 4-ти курс. Излиза с мотора си. „На СМГ видях как един бус ми отнема предимството, опитах се да го избегна, но не успях“, обяснява младият лекар.

Първо го настаняват спешно ИСУЛ, но състоянието му се влошава. Транспортират го във ВМА. „По-късно през нощта, събитията стават между 2 и 5 сутринта, извикахме и проф. Мутафчийски, за да помогне, защото се оказа, че има и тежки съдови разкъсвания около черния дроб. И вече това е снимката, когато приключи всичко към 5:30 часа“, обясни проф. Балтов.

„На практика комбинация от почти всички хирургични специалности са съумели да се координират. И да покажат, че дори такива невъзможни случаи, безнадеждни на практика имат надежда“, коментира д-р Борис Коцев.

снимка операция

Днес почти всеки от медиците на снимката е зает с борбата с коронавируса. В Пирогов са настанени пациенти на възраст от 32 до 80 годишна възраст, като двама от тях са в тежко състояние. Болницата е подготвена за два месеца напред, твърди проф. Балтов.

Ние сме взели всички предпазни мерки за екипите, за работещите. Знаете, че между 20 и 30% от персонала обикновено се заразява, независимо доколко добре се опазва. Те са 24 часа, 7 дена. Които работят в средата, където са инфектираните пациенти с коронавирус, те седят по две седмици, след което остават още две седмици под карантина. Те живеят вътре между пациентите“, каза директорът на „Пирогов“. Но и това ще мине, убеден е професор Балтов. След време за този период ще ни напомнят само снимките.

„Въпросът е за физическо оцеляване, ще се загубят човешки животи“ – ген.Мутафчийски с тежки думи за хода на заразата:От последните минути – случаите с коронавирус у нас нарастнаха на 41, което означава с 30% само за е…Mar 15 2020vijti.com

Източник:зажената

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!