Сърцето предаде Никола Гюзелев. Големият бас си отиде на 77 г.

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

България беше велика с тях. Уви, вече свършиха. Исторически фигури като Борис Христов, като Гяуров, а сега и Гюзелев вече ги няма. Говоря с носталгия, но това са фактите – и тримата вече ги няма“, сподели пред „24 часа“ великото сопрано Райна Кабаиванска.

Заподозреният за убийството на Илиян от „Люлин“ се предаде в полициятаЗаподозреният за убийството в столичния квартал „Люлин” се е предал в полицията. Той бе обявен за об…Jan 11 2022vijti.com

Световноизвестният бас от няколко месеца имаше сериозни здравословни проблеми. Претърпя и сърдечна операция – сложиха му няколко байпаса. Последва лошо падане, което го обездвижи. Оказа се, че страда и от паркинсон, което допълнително усложни лечението му. Семейството му – синовете Ясен и Чавдар – и двамата наложили се и известни художници – единият илюстратор с международен успех, другият – сценограф с много награди, дъщеря му Адриана и съпругата му Анна Мария, положиха всички възможни грижи той да се възстанови.

Грозната клевета, че Гюзелев е изоставен в хоспис, на чужди грижи, накара Анна Мария да напише отворено писмо до медиите.

„Толкова ли е трудно да се запазят уважението, добрият тон и почтеност към един артист, прославил България по цялото земно кълбо!? Предвид здравословното му състояние в последните няколко години е под постоянен висококвалифициран лекарски и медицински контрол. A сега се възстановява благодарение на животоспасяващите грижи на лекарите и целия медицински персонал в болница „Пирогов“! Ние, най-близките му хора, сме до него ежедневно, че дори и ежечасно, ако се налага. В нашето семейство опасност от изоставяне не съществува! Семейството и фамилията са сплотени и винаги е било така, независимо че вероятно това е трън в нечии очи и проваля нечии намерения“, пише тя.

В интервю за „24 часа“ Анна Мария Гюзелева казва истината:

„Проблемите идват от паркинсона и от това, че падна и се залежа и нещата се усложниха. Затова от време на време се налагаше да отива в специализиран хоспис, съответно и в много други болници.

Той падна точно преди да заминем за Рим.

Двамата имахме билети да отидем там в края на януари. Той имаше инфекция, заради която бе в септична хирургия. Случи се от залежаването след падането. Пътувахме постоянно. Той имаше ученици и в Рим, и тук. Не знаехме къде живеем. По едно време бях казала, че живеем в самолета“.

„На 15. май се видяхме с татко за последно. Да, имахме надежда да се закрепи, но така се стекоха нещата… Угасна. Отиде си… Но и аз, и брат ми, и сестра ни имахме късмета да имаме до себе си един голям човек. Баща ни. За това трябва да бъдем благодарни на съдбата. Че е бил до нас“. Другият син на Гюзелев е известният сценограф и художник Чавдар Гюзелев. И двамата братя са известни и награждавани творци. Илюстрациите на Ясен се печатат по цял свят от най-реномирани издателства.

„Татко винаги е бил до мен. Знаех го. Усещах го. Не мога да понеса мисълта, че вече го няма. Бяхме заедно на Великден. Имахме надежди за подобряване. Уви…“, сподели дъщерята на Никола Гюзелев Адриана, за която негови познати казват, че била любимката му. Тя е италианска възпитаничка, но избира да се върне и да работи в България. В последните дни на баща си беше неизменно до него.

„Странно съвпадение – Гюзелев си отиде 2 дни преди честването на 100-годишнината на Борис Христов, роден на 18 май“, забелязва оперният познавач и историк Марин Бончев. Той припомня, че Гюзелев е бил великолепен художник и голям ценител на красивото, истински естет.

Със забележително сценично присъствие, неповторима индивидуалност и уникален глас той покори най-престижните световни сцени, като остави ярка диря в паметта на публиката“, пишеше в съболезнователния адрес до семейството от Министерство на културата. Близките на Гюзелев получиха посмъртно най-високото отличие в българската култура – орден „Златен век“ с огърлие, който той не доживя да вземе лично.

Днес Летният театър в Павликени носи името на големия оперен бас.

„Много рядко в историята на едно малко населено място може да се родят личности, които да излязат извън рамките на местното, да надскочат националното и да бъдат уважавани в международен план от поколения наред“, каза в официалното си слово при откриването на паметната плоча – барелеф кметът на Павликени. Той припомни заглавията в световната преса, които хвалят българския оперен певец. „Никола Гюзелев е звезда, която ярко грее сред останалите забележителни павликенци. Името на Павликени винаги ще остане като негов роден град. Макар и в годините тази връзка да е горяла с различна жар, на признателните поколения се пада да се преклоним пред делото и пред паметта на нашия велик съгражданин“.

Летният театър „Никола Гюзелев“ е най-голямата сцена за културни събития в общината, а и в Северна България се свързва завинаги с името на прочутия оперен бас.

„И когато при нас идват младите поп таланти на България, гостуват ни театрални постановки от близо и далеч, застанат на нашата сцена рок-звезди, поп-изпълнители и фолклорни формации – всички те ще чуят още веднъж, че Павликени имаше един свой прочут син – Никола Гюзелев и пази всеки ден спомена за него“, допълва кметът.

Източник: spomen

Гадателката на Берлускони: Пyтин ще бъде предаден от генералите„Руският президент ще направи колосална грешка и ще бъде предаден от своите генерали. Новата Русия щ…Mar 15 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!