Съд заради грозна гавра с Емил Димитров

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Синът на големия певец Емил Димитров е завел дело срещу чалга изпълнител, изгаврил се с паметта и творчеството на баща му. Емил Димитров-младши е предприел съдебни мерки по случая с превръщането в кючек на емблематичната песен на Димитров „Моя страна, моя България“, който взриви социалните мрежи и телевизиите в разгара на лятото.

Няколко месеца по-късно съдебният иск на наследника на певеца е вече входиран и делото е задвижено. В него Емил-младши претендира за 5000 лева компенсация за нанесени вреди и 15 хиляди лева обезщетение за авторски права към певеца от Кнежа Кристофър Галовски-Фараона, който, без да получи позволение от наследника на естрадния ас, ползвал вечния му шлагер и създал кючека „Моя страна, моя Германия“.

Фолкизпълнителят се е ожалил, че се страхувал да не остане с трите си деца и половинката си на улицата заради огромната за доходите му сума, която ще трябва да изплати на наследника на легендарния певец, ако Димитров-син спечели делото.
Колеги на естрадната легенда още през лятото скочиха срещу Фараона заради гаврата му с неофициалния химн на България. А Емил Димитров-младши още тогава побърза да заяви, че няма да остави случая без възмездие. „Пиша по повод изникналия „кавър“ на „Моя страна, моя България“. Това е неоторизирано ползване, което нарушава няколко члена на закона.

Предприети са съответните мерки. Благодаря на всички, които сигнализираха. „Музикаутор“ също предприе съответните мерки. Лошото е, че не се изненадвам докъде стигнахме като общество. Безумно и тъжно. Това е обида за всички, за които България значи нещо“, коментира тогава скандала синът на великия певец.

Очаква се двете страни по делото да се сборят в съда съвсем скоро, като подсъдимият Кристофър-Фараона щял да представи експертизи, с които да се постарае да докаже, че неговото произведение било в съвсем различен музикален размер и нямало общо с оригинала. В кючека текстът също е променен. Рефренът е направен на „Моя страна, моя Германия. Тук ще си отгледам аз децата“. И още: „Продадоха я тази страна, ограбиха я. Няма да се връщам аз, децата си ще взема аз в Германия“. А девойки тресат телеса в клип към парчето.

Това не е първата кавга около вечния шлагер от репертоара на незабравимия Емил Димитров. Наследникът на естрадната легенда миналата година възропта и срещу ползването на песента на всевъзможни събития както от БСП, така и от всякакви други политически и неполитически формации. „Когато някои протестиращи използват песента „Моя страна, моя България“, нека не забравят, че песента е на всички българи. А и е редно да се пита. Особено от БСП и Корнелия Нинова, които вече нямат моралното право дори да споменават тази песен!“, възмути се в личния си фейсбук профил Емил Димитров-младши.

Конфликтът за „Моя страна, моя България“ съществува и тлее от години. Преди време от Столетницата бяха харесали златния хит на Емил Димитров за свой химн, но не благоволиха да заплатят авторските права и поради тази причина наследникът на естрадната икона не им я беше предоставил. Тогава като причина се изтъкваше фактът, че синът на Димитров бе част от партийната формация АБВ, основана от бившия лидер на БСП и експрезидент Георги Първанов. Впоследствие той съобщи, че е изпълнил волята на баща си и е дал песента на „червените“, стискайки си ръцете с тогавашния лидер Михаил Миков.

След като Нинова овладяла партията, добрият тон между сина на непрежалимия певец и ръководството на БСП приключил. Навремето Емил Димитров сам е поискал да предостави песента си „Моя страна, моя България“ на левицата. „Не му беше удобно сам да го предложи. Баща ми никога не е бил свързан с някакви партийни принадлежности. Но винаги е бил много ляв, ако приемем, че лявото е грижата за хората“, коментира Емил Димитров-младши в свое интервю преди години. Очевидно мнението му се е променило и е натрупал сериозни разочарования от настоящата водачка на БСП Корнелия Нинова. Емил Димитров-младши вече няколко пъти е кандидат за депутат, но от листите на партия МИР.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!