Солар на покрива без разрешение, ако е до 10,8 киловата

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Инсталирането на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) за производство на електроенергия или за затопляне на вода в урбанизирани територии с мощност до 10,8 киловата минава на уведомителен режим, когато получената енергия ще се използва само за собствени нужди. Това предвиждат промени в Закона за устройство на територията, внесени в парламента от депутати от БСП, ДБ и ПП начело с Ивайло Мирчев и Радослав Рибарски.

В момента, независимо от мощността на инсталациите, дори ако токът се използва за собствени нужди се минава през изискване в общината да се представи проект за инсталацията, написан от електроинженер. След това се изисква виза за проектиране, становище от инженер-конструктор, както и разрешително за строеж. Целият процес отнема около една година, и то в най-добрия случай, е описал в мотивите на законопроекта Владислав Панев.

Промените целят да се облекчат процедурите за домакинствата, които желаят да се спасят от зависимостта от пазара на ток, който продължава да бъде непредсказуем, е написал още депутатът.

По думите му заради сложните процедури хората се отказват да инвестират във ВЕИ-та.

В края на май парламентът прие на второ четене промени в енергийния закон, с които бе въведен уведомителен режим за изграждане на ВЕИ инсталации, но за бизнеса и те се отнасяха за мощност до 5 мегавата, когато енергията ще се ползва само за собствени нужди. При него обаче имаше ограничение новата мощност да не надвишава повече от два пъти мощността, с която самото предприятие се е присъединило към електромрежата.

Източник: 24 часа

Тайните символи на Людмила Живкова, вградени в НДК / СНИМКИВ проекта дъщерята на Живков вградила философията набогомилството и агни йога. Нищо чудно, че около …Jun 19 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!