Слави проговори пред „Монд“, те в шок: Едва стои седнал, сиво-синкав е на цвят

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

При победа на изборите Слави Трифонов се зарича, че първото нещо, което ще направи, е да отстрани от поста главния прокурор Иван Гешев. Освен това лидерът на Има такъв народ заявява, че вече има предвид човек за поста на премиер.

„Той е недорасъл за поста“, коментира Трифонов по адрес на Гешев. Това разказва специалният пратеник на в.“Монд“ Жан-Батист Шастан за интервюто си с лидера на „Има такъв народ“. Разговорът е воден на 21 юни в офиса на продуцентската му компания в София. Лидерът на ИНТ даде първото си голямо интервю за чуждестранна медия за авторитетния френски вестник „Монд“.

Слави Трифонов гласи Ива Митева за премиер?Слави Трифонов нямал намерения да заема политически пост, камо ли да става премиер. За такъв обаче о…Jul 4 2021vijti.com

Според журналиста, интервюирал Слави Трифонов, политикът трудно седи на дивана в обширния си кабинет, а на стената са подпрени патерици, като обяснението му е, че „Имах счупване, от което трудно се възстановявам“. Шастан допълва още, че домакинът му е бил със „сиво-синкава кожа“, както и че в София упорито се носят слухове за здравословното му състояние, особено след като отдавна не се е появявал публично в столицата.

Трите основни елемента в програмата на ИТН обаче са преминаване към мажоритарна избирателна система, въвеждане на електронно гласуване и намаляване финансирането на партиите от 8 на 1 лев за всеки спечелен избирател, продължава статията в „Монд“. И трите бяха подкрепени в референдум през 2016 г., резултатът от който не бе признат поради ниски активност и този неуспех – „Политическата класа не го хареса“ – е основният му мотив да се заеме с политика.

Трифонов води предизборна кампания с редки появи на телевизионния си канал или с кратки текстове във „Фейсбук“, като избягва всякакви дебати и интервюта за българските медии, обяснява „Монд“ на читателите си.

„Бил съм всеки ден по телевизията през последните 25 години. И ако българските медии бяха свободни, щях да разговарям с тях, а не с вас“, казва той на френския репортер. Питан за думите на заместника си, че към журналисти от обществената телевизия трябва да се прилагат средновековни закони с отсичане на ръце, той отговаря, че това е било „безсмислица, която беше преиначена“.

За обвиненията от опонентите му, че е популист, той отвръща, че „те дори не знаят, че тази дума произлиза от „народ“.

„Слави казва за себе си, че като телевизионен водещ, влязъл в политиката, „можем да го сравняваме с Бепе Грило, основателят на италианското движение „Пет звезди“, с украинския президент Зеленски или с Доналд Тръмп. Резултатът не винаги е убедителен, но се вписва в духа на времето – особено силно подхранван от ендемичната корупция в България – благодарение на което любими стават най-невероятните кандидати“, разказва още „Монд“.

Трифонов твърди, че неговите примери в политиката са Маргарет Тачър, Роналд Рейгън и Еманюел Макрон. Вероятно така се опитва да лобира френският президент да приеме „Има такъв народ“ в групата на либералите „Обнови Европа“ в Европейския парламент.

В интервюто Трифонов още казва, че е за приемането на еврото, както и че „пътят на България е да е безусловно член на НАТО и ЕС“. След което уточнява, че „не можем да избягаме от историята си, благодарни сме на Русия, но времената се промениха“.

Лидерът на ИТН дори се обявява за „трансформиране на ЕС в държава, отколкото да остане съюз на различни държави“, както и призовава „твърдо“ да се отговори на турския президент Реджеп Тайип ердоган и на ексцесиите на Виктор Орбан.

Законът в Унгария, забраняващ за се говори на малолетните за хомосексуалността, по-скоро „ни дава доказателство“, че „ЕС трябва да бъде държава“, за да „се попречи и в другите държави свободата да стане като в Унгария“. След което Трифонов се въздържа да защити ратифицирането на Истанбулската конвенция в България, понеже „това не е приоритетна тема“.

Трифонов не е сигурен, че ще събере достатъчно гласове от партиите на протеста за мнозинство в парламента, което да е срещу статуквото на социалистите и партията на Бойко Борисов, но е сигурен, че не иска да е министър-председател.

Той повтаря пред „Монд“ известната си теза, че не се стреми към властта и че може да бъде отговорен без да заема пост в управлението. (Жан-Батист Шастан веднага тълкува това като оставяне на отворена вратата за президентските избори тази есен.) Бъдещият премиер трябва да е с профил, различен от моя. Трябва да е някой, който е учил, говори чужди езици и достойно представя България, описва Трифонов, като допълва, че „разбира се, че има предвид едно име“.

РЕТРО: Служителка на Дългия: Слави Трифонов е кошмар, крещи и чупи телефони в стените!За деспотичния нрав на Слави Трифонов, който абдикира от предстоящите парламентарни избори, се говор…Jun 13 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!