Скандално, професор Начев прибирал 85,3% от заплатите в „Св. Екатерина“

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Скандално! 85,3 на сто от всички възнаграждения в болница „Св. Екатерина“, сключени по граждански договори в периода 1 януари 2019 г. – 30 април 2022 г., са били за изпълнителния директор на лечебното заведение проф. Генчо Начев. В парична стойност това са 952 570 лв. Ясно, голямо име, ама и колегите му трябва да живеят с нещо!

Това отчетоха днес от Министерството на здравеопазването на пресконференция, посветена на състоянието на лечебните заведения в страната.

Баща си тръгна от болницата с новородения си син, чужда жена и бебето йТази невероятна история се е случила преди повече от 20 години в един от родилните домове в украинск…Jun 18 2022vijti.com

Оттам уточниха, че никой не поставя под съмнение професионалните качества на проф. Начев, а, че тези граждански договори на практика имали характеристиката на трудови, били гласувани освен това от Съвета на директорите, чийто член е и изпълнителният директор – някои от тях даже и със задна дата.

Има нарушения и на Закона за лечебните заведения, и на Закона за публичните предприятия, посочи д-р Васил Пандов, началник на кабинета на здравния министър, както и председател на Надзорния съвет на НЗОК. Така месечно са получавани по 22 хил. лв. средно по граждански договор, изчисли той.

В „Света Екатерина“ за 10 години била извършена една единствена проверка, посочиха здравните власти. Назначената сега била втората за този период. На този фон други болници като „Пирогов“ и „Александровска“ били обект на няколко проверки на година.

Установените нарушения в лечебното заведение включвали нередности при целевите средства за закупуване на медицинско оборудване, сключване на договори по оферти с изтекъл срок, липсата на системи за финансов контрол и др., изброи Пандов. Установени са и плащания към контрагенти без сключени договори по Закона за обществените поръчки, въпреки че сумите са надвишавали 50 хил. лв. – за строителство, и 30 хил. лв. при доставката на услуги. Имало е и отдаване под наем с на практика безсрочни договори.

Особено сериозен проблем, според Пандов – в кардиологичната болница не е имало показатели за оценяване как да става разпределянето на т. нар. ДМС (допълнително материално стимулиране, б.р.), възнагражденията по извръшената работа по клиничните пътеки. Така това е ставало по субективни критерии, смятат здравните власти.

„Проблемът за корупцията в здравеопазването е особено чувствителен. Всеки е готов на компромиси за здраве. Тази сфера допринася за нарушеното ни чувство за справедливост“, отбеляза Пандов във встъплението си, като посочи, че тази година за здравеопазване са предвидени 7 млрд. лв.

Към 31 март  т. г. общите задължения на болничните заведения са 600 млн. лв.  Просрочените задължения от тях са 115 млн. лв. В системата на МЗ има 65 действащит търговски дружества, 62 от тях са болници. Всички са представили бизнес програма, но от Министерството на здравеопазването са одобрили едва 3 от тях.

В 7 от тях, където има силно влошени финансови показатели, има оздравителни планове, в „Пирогов“ и в „Александровска“ има назначени прокуристи.

В някои от лечебните заведения още продължават проверките, каза здравната министърка Асена Сербезова и затова те нямат да бъдат коментирани. Така извън споменатите болници остана „Майчин дом“, въпреки че неофициално преди пресконференцията на здравните власти се говореше, че сред нарочените за смяна директори е и Иван Костов, който оглавява най-голямата акушеро-гинекологична клиника в страната.

Детска педиатрична болница с първи думи за колата от Краси Радков: Преди няколко дни победителят в „Като две капки вода“, Краси Радков , дари голямата си награда ( ле…May 19 2022vijti.com


Източник: Марица

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!