Синоптици бият тревога: През тези дни от новата седмица ще е страшно!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Според глобалните модели GFS и EC към датата на съставяне на седмичната прогноза (16 юни) наблюдаваме вече настъпваща смяна на синоптичната циркулация, която до този момент определяше дъждовното време на Балканите.

През следващите дни атмосферата постепенно ще се затопля и се задава сух период, съобщават синоптиците от Meteo Balkans.

Очакваме югозападен пренос на по-суха и топла въздушна маса, която ще повиши температурите. Валежите ще са на по-малка площ, и то предимно по планините.

Времето във вторник и сряда

През нощта срещу вторник над по-голямата част от страната ще преобладава ясно време. На отделни места, предимно в Източна България e възможно да паднат проливни валежи, но тяхната интензивност след полунощ ще намалее. Ще остане почти тихо с източен вятър.

Над Източна България след обяд ще превали и прегърми и над тези райони очакваме повече облаци. Ще има условия за градушки!

Към сряда времето ще е предимно слънчево и горещо. Валежи не се очакват.

Минималните температури ще са между 18° и 20°, а максималните – между 30° и 33°, а в някои райони в низините и в Дунавската равнина – и над 33-34°С. Вятърът ще е от източен.

Времето в четвъртък и петък

И през двата дни очакваме много повече слънчеви часове и по-топло време. Поради рязката промяна на времето.

Съветваме да се намали предстоят на слънце. Топлинните вълни са опасни метеорологични явления, които могат да доведат до проблеми. 

Температури над 33-35 °C са рискови за нашето здраве.

В четвъртък и петък вероятността за валежи намалява значително, а температурите ще са с 2-3 градуса по-високи от сряда. Очакваните стойности ще са между 34-36 °С.

Времето в събота и неделя

И през двата дни до обяд ще е предимно слънчево и топло, но следобед отново ще се развива купесто-дъждовна облачност. Очакваме проливни валежи и то предимно над планинските райони от Западна България. Температурите ще са между 33-37°С.

Седмичната прогноза е изготвена на базата на Европейския модел за средносрочни прогнози и GFS. Подобни прогнози са несигурни в по-дългосрочен, 7-дневен план и е възможно да претърпят изменения, предупреждават от Meteo Balkans.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!