Сигнали за опасни храни: Внимавайте, много от тях са от Турция

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

351 са нотификациите за опасни храни първите три месеца на 2022 г, показва анализ на данните, получени от Системата за известяване за храни и фуражи (RASFF) на ЕС, касаещи наличието на пестицидни остатъци, съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ).

Германски министър предупреди сънародниците си да се запасят със следните храни и лекарства заради войната в УкрайнаПоради войната, отприщена от Русия в Украйна, на германските граждани се препоръчва да се запасят с …May 9 2022vijti.com

Нотификациите подадени от България са общо 116, като всички нотификации са за продукти с произход Турция, показват данните. От тях 33 са за грейпфрут, като от тях 15 са предназначени за унищожаване, а 18 за реекспедиране. Регистрирани са 10 нотификации за портокали, като 5 от тях са предназначени за унищожаване и 5 за реекспедиране.

Регистрирани са 30 нотификации за лимони, 20 – за мандарини, а 19 са предупрежденията за пипер.Регистрирана е 1 нотификация за лозови листа, предназначена за унищожаване.

От всички 351 нотификациите са установени 86 различни активни вещества, 52 от които са неразрешени за употреба на територията на Европейския съюз. Най-голям брой остатъци са установени от пестицидите: неразрешените хлорпирифос – 88, хлорпирифос-метил – 72, етилен оксид – 59, 2-хлороетанол – 17; ацетамиприд – 15 и др.

Информациите за насочване на вниманието са 67, нотификациите за недопуснат внос са 190, предупредителните нотификации са 72, а информациите за последващи действия са 22, предаде pariteni.bg.

В категория храни, най-многобройни са нотификациите, касаещи „плодове и зеленчуци“ – общо 228, в някои от нотификациите се съобщава за наличие на повече от едно активно вещество. Най-много са предупрежденията за грейпфрути – 42, следвани от лимони – 37 и пипер – 31. Съобщенията за мандарини с опасни вещества са 24.

Немска верига хранителни магазини стъпи у нас, вижте заплатитеНемската вepигa мaгaзини зa xpaнитeлни cтoĸи Міх Маrkt cтъпи нa бългapcĸия пaзap, cлeд ĸaтo oтвopи п…May 18 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!