Русия пусна пълен списък на страните врагове

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Кадър: RIA.ru

Руското правителство одобри списък на чужди държави и територии, които извършват неприятелски действия срещу Русия, сочи заповед на кабинета, цитирана от РИА Новости и БГНЕС. В него държаните от ЕС са под общ знаменател, което означава, че и България е вътре.

Списъкът обхваща Европейския съюз, САЩ, Великобритания, Канада, Япония, Швейцария, Сингапур, Южна Корея, Норвегия, Микронезия и дори миниатюрната Сан Марино.

Русия си спря и Фейсбукpixabay Федералната служба по надзор в сферата на връзките, информационните технологии и масовите к…Mar 4 2022vijti.com

Така всички кредитори от тези страни вече ще получават отпуснатите на руската държава и компании заеми само в рубли. Това е на ръба на технически фалит на държавата, тъй като формално тя може да твърди, че изпълнява задълженията си, но връща заетата валута в рубли, макар и според курса към деня на плащането. Мнозина финансисти очакват централната банка на Русия да въведе някакъв фиксиран обменен курс, който е далеч от реалността, предаде Дневник.

Ето го и списъкът, публикуван от РИА Новости:

– Австралия,

– Великобритания,

– страните от ЕС –

 Германия

 Франция

 Италия

 Испания

 Нидерландия

 Полша

 Швеция

 Белгия

 Австрия

 Ирландия

 Дания

 Финландия

 Румъния

 Чехия

 Португалия

 Гърция

 Унгария

 Словакия

 Люксембург

 България

 Хърватия

 Литва

 Словения

 Латвия

 Естония

 Кипър

 Малта

– Исландия,

– Канада,

– Лихтенщайн,

– Монако,

– Нова Зеландия,

– Норвегия,

– Южна Корея,

– Сан Марино,

– Сингапур,

– САЩ,

– Тайван,

– Украйна,

– Черна гора,

– Швейцария,

– Япония

Заповедта е изготвена в рамките на президентски указ от 5 март 2022 г. Според документа на правителството, руските граждани и компании, които имат задължения в чуждестранна валута към чуждестранни кредитори от списъка с недружелюбните държави, ще могат да се разплащат по тях в рубли.

Днес рублата потъна още повече, макар местните валутни пазари да са затворени поне до сряда. Оскъдната търговия с руската валута на платформи в чужбина стигна до курс от 135-141 рубли за долар (при 121 в петък). Спредът е толкова голям, че показва растяща неликвидност на пазара за рубли. От началото на годината обезценяването на руската валута надхвърли 40% и се ускори след инвазията срещу Украйна.

Всички сделки на руски компании с бизнес и физически лица от „неприятелски страни“ вече ще се одобряват от специална правителствена комисия, част от комисията за контрол над чуждестранните инвестиции, се казва в съобщение на сайта на правителството. Досега на такива страни, като САЩ и Чехия, се забраняваше да наемат руски граждани като технически персонал в дипломатическите си представителства.

Централната банка ще се занимава с финансови институции, на които от Русия дължат пари, а тази правителствена подкомисия – с юридически и физически лица. Временният режим за плащане на валутни задължения в рубли ще действа за суми над 10 милиона рубли месечно, което в момента е около и под 70 хиляди щатски долара.

Начело на комисията, издаваща разрешения за сделки и валутни операции, застава финансовия министър Антон Силуанов. Тя няма да се занимава с компании в чужбина, които са под контрола на руски юридически или физически лица, включително ако такъв контрол от бенефециентите се осъществява в тяхно име от чуждестранни юридически лица в „неприятелски държави“. Иначе казано, всички явни или прикрити зад адвокатски кантори руски собственици, включително в офшорни зони, ще могат да действат – поне според позицията на Москва – без новите ограничения.

Митрофанова сравни България с Донбас и заяви, че цялото общество подкрепя РусияНавръх Трети март руският посланик у нас Елеонора Митрофанова сравни България с Донбас. Във видео, п…Mar 3 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!