Речта на Борисов писана от Георги Марков?

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Основните тези в днешното обръщение на премиера Бойко Борисов към нацията са писани от бившия конституционен съдия, екс депутат във Великото Народно събрание и настоящ народен представител от ГЕРБ Георги Марков, твърдят източници на Lupa.bg от управляващата партия.

Откакто стана депутат в сегашното 44-то Народно събрание видният юрист и някогашен седесар е сред най-страстните защитници на Бойко Борисов. Георги Марков, който се ползва с авторитет в правните среди и в парламента, бе сред първите, защитили премиера от първите атаки на президента Румен Радев и от исканията на протестиращите, призоваващи за оставка на кабинета. Георги Марков емоционално призова Борисов да не подава оставка, защото нямал конституционното право да хвърля страната в хаос и да я остави на служебно правителство на президента, който с исканията си за оставка всъщност правел държавен преврат.

Днешните искания на Бойко Борисов всъщност дословно повтарят тезите на бившия съдия в Конституционния съд, който от близо десетина години зове за свикване на Велико Народно събрание и за създаване на нова Конституция, която да отразява новите политически реалности у нас. Най-вероятно именно вещият в конституционните и изборни механизми Марков ще е сред основните автори на бъдещия Основен закон, внесен от ГЕРБ. 

„Четвърт век е достатъчен, за да се направи един анализ на приложението на Конституцията. Тълкувана е от Конституционния съд 80 пъти. Тя си изигра ролята – за мен тя беше Конституция на прехода и трябва да се свика Велико Народно събрание и нова Конституция“, заяви Георги Марков преди 5 години. 

„Действащата Конституция беше приета в друг исторически период, при други политически дадености, при друг международен статут на страната ни, при друго равнище на законодателната практика, а изтеклото време показа, че без промяна на основния закон няма как да отговорим на предизвикателствата“, каза днес премиерът, повтаряйки отдавнашната теза на бившия велик депутат. А стилът на произнесената днес реч от Бойко Борисов напомня и риториката на Георги Марков, твърдят пред Lupa.bg запознати с политтехнологията на властта. Освен това юристът е известен оратор и за разлика от някои гербери, които сами не могат да вържат две думи на кръст и се нуждаят от опорни точки, той има собствено мнение по всеки политически въпрос.

Още през 2015 г. някогашният зам.-лидер на Демократическата партия на Стефан Савов коментира, че нещата в съдебната система, са докарани до абсурд и не става дума просто за недоверие на българите и Брюксел към съдебната ни власт. Трябва радикална реформа, заяви тогава Марков и уточни, че „хаосът, който съществува, идва“ от свръх очакването в българската общественост, че ще има „страхотна реформа“ без да има условия за това – има Обикновено Народно събрание, в което победилата на изборите партия няма три-четвърти депутатски места, каза той.

„Съдебната реформа, около която се обедини управляващото мнозинство, няма как да стане без свикването на Велико Народно събрание. Само ВНС, както знаят и децата, могат да извършват промени във формата на държавно управление”, обясни преди години бившият съдия в КС. Марков обоснова твърдението си с решение от 10 април 2003 г. на Конституционния съд. То тълкува разпоредбите от Конституцията в частта й “промени във формата на държавно устройство и на държавно управление”. Според него в това понятие влизат и „органите на съдебната власт (Върховен касационен съд, Върховен административен съд, прокуратура, следствие и Висш съдебен съвет), тяхното съществуване, мястото им в съответната власт, организацията, условията, начина на формиране и мандата им”.

„С това решение на КС се казва – нищо не може радикално да се направи в съдебната власт – необходимо е ВНС”, разтълкува тогава легендарният член на СДС.

„Не приемам Радев да ме нарича мутра, защото ако бях мутра Желев нямаше да ме назначи за конституционен съдия на 44. Не приемам и да съм мафиот, защото, за разлика от Радев, не съм 
купувал жилище нито при демокрацията, нито при комунизма. Аз съм буржоазно момче и си имам апартамент от Царска България!“, изрепчи се Георги Марков часове след първия ден на протеста, оглавен от Румен Радев с призива „Мутри, вън!“

„Нахалното поведение на българския държавен глава, вдигнал юмрук като партизанин от Димитровградско преди 75 г., да казва българското правителство да си ходи. Много бил го търпял той, ами и ние много го търпим, но го уважаваме, защото има 2 млн. избиратели. В България има конституционна криза от доста време насам. Достатъчен е бегъл поглед върху съдебната власт, където има много тежък публичен конфликт между председателя на ВКС и главния прокурор. Вътре в рамките на самия ВСС-тежки скандали, за най-голямо съжаление публично предавани. След Нова година държавният глава сне доверието си от българското правителство без да го е назначавал или избирал“, коментира Марков. Същъта теза днес се прокрадна и в обръщението на премиера Бойко Борисов.

Според източниците на Lupa.bg именно Георги Марков е човекът, който убедил министър-председателя в никакъв случай да не подава оставка с мотива, че фрeнcкият прeзидeнт Еманюел Мaкрoн рaбoти в пeрмaнeнтни прoтecти вече три години. „Три гoдини пoдрeд изпoчупихa Пaриж и зa рaзликa oт Бoриcoв, Макрон зaгуби и eврoвoтa, и мecтния вoт, дoкaтo Бoриcoв пoлучи двa вoтa нa дoвeриe oт бългaрcкитe избирaтeли – нa eврoизбoритe и на мecтнитe избoри“, бил категоричният аргумент на бившия съдия. 

39 депутати от СДС напуснаха през пролетта на 1991 г. Великото Народно събрание в знак на протест срещу начина на приемане на новата Конституция. В центъра седящият е Георги Марков, който тогава бе народен представител от СДС.

В свой коментар наскоро Марков, който е привърженик на десния унгарски премиер Виктор Орбан, известен с националистическата си политика и с политиката срещу мигрантите, каза, че „умниците“ трябва да обяснят на Борисов, че в България няма политическа криза, защото сме парламентарна държава, а парламентът има парламентарно мнозинство, което подкрепя правителството.

„Приятелката му Меркел пердаши и удря с водни струи демонстрантите в Берлин и си гледа кефа и си управлява. „Умниците“ около Борисов да му кажат, че министърът на вътрешните работи моментално трябва да спре да нарушава Конституцията и конституционното право на софиянци да се придвижват по чл. 35 от основния закон. В България нито има земетресение, нито има национално бедствие, нито е дошъл на посещение Доналд Тръмп, за да се затваря бул. „Цариградско шосе“ и да се пречи на милиони софиянци да използват конституционното си право на придвижване“, настоя още някогашният гладуващ велик депутат. Очевидно аргументите му са натежали пред Бойко Борисов, който днес излезе и обяви, че ще подаде оставка тогава, когато парламентът приеме решение за свикване на Велико Народно събрание. А такова не е ясно кога и дали изобщо ще бъде взето. Един от вероятните политически сценарии е нещата да се бавят до редовните парламентарни избори през март догодина.

Георги Марков е единственият днешен депутат, който е бил част от Великото Народно събрание. Негова е идеята за гладна стачка на 39-те депутати на СДС, напуснали 7-то ВНС поради несъгласие с начина на приемане на новата българска Конституция.

Протестиращите, сред които Стефан Савов, Георги Марков, Златка Русева, Стоян Ганев, Снежана Ботушарова, Михаил Неделчев, Елка Константинова, Александър Йорданов, Илко Ешкенази, Едвин Сугарев, Венцеслав Димитров, Тодор Колев, Кирил Маричков, Георги Баев, Йордан Василев, Георги Липовански, Александър Праматарски, Мануш Романов, Николай Слатински, Илич Цветков, Янко Янков, Александър Янчулев и др. иронично наричат новата конституция „ДертЛиловска“ по аналогия с предишните конституции на страната – Димитровска и  Живковска. Те я определят така по имената на лидера на БСДП и член на СДС Петър Дертлиев, останал в парламента и обявен за предател от Г-39 и на Александър Лилов, председател на БСП, бивш член на Политбюро на ЦК на БКП.

Георги Марков е автор на фразите „Избори до дупка“ и „Син седесарски шут“. Напуска политиката след като става член на Конституционния съд от президентската квота. Той е съдия в КС 9 години от 1994 до 2003 г.

Завръща се в активната политика през 2005 г. като председател на партия „Ред, законност и справедливост“. Явява се на президентските избори срещу президента Георги Първанов. Обявява се за „единствения автентичен седесар“ сред кандидатите. Класира се четвърти, което води до доброволна оставка като председател на РЗС. През 2007 г. Комисията по досиетата оповестява, че има данни за негова принадлежност към Държавна сигурност. Според Комисията Марков е бил агент ”Николай” и агент ”Стефан” на Второ главно управление и на Шесто управление на ДС през 70-те години. Юристът отрича да е писал доноси и твърди, че досието му е фалшификат. То е унищожено през 1990 г. От 2017 г. Георги Марков е депутат от ГЕРБ от гражданската квота.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!