Разплете се мистерията за уникалната носия от събора в Жеравна / СНИМКИ

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Яни Ангелов е човекът, който стана причина за сериозна дискусия за една носия, която беше представена на събора в Жеравна. Ангелов от нестинарската общност обясни с невероятна страст и емоция за историята на тази носия, която се оказа истинска, българска от странджанския край. „Това е носия много, много рядка и уникална, която може да се види само в музеите“, разказа той.

думите му това е облеклото на българката от онзи край отпреди 120 години. Заедно с няколко съмишленици Яни решава да я покаже отново на света и на съвременниците, като реставрират сукмана и зашиват шивицата така, както е изглеждала тогава.

“Коментарите във фейсбук са на хора, които не са запознати с историята, затова трябва да се внесе допълнителни обяснения. В тази носия няма нищо мюсюлманската или каракачанската“, уточни Яни.

Ето неговия разказ:

Тази носия е чисто странджанска и няма нищо общо с каракачанската или някоя друга подобна. Тя е рупска носия, тя е от носиите на рупците, коренното население на малкотърновско или каймакът на странджанската етническа общност.

Хората не са наясно с това каква е тази носия. Тази носия е реставрирана, сукманът е от стар плат, но ушит по стар образец, като е възстановена и гайтанената украса, която е правена точно по образец.

Доближил съм се най-близо, тази гайтанена украса е характерна за нашия край. Не съм се отментал и не съм променил нищо по старинната одежда. Нашите странджанските, рупските носии не се намират вече, те са кът и са много редки, сподели още Яни.
>

Относно забраждането – забрадката не е черна, а е тъмна лилаво-кафява на цвят. Тя си има украса в задната част – това е щампована празнична забрадка. Това е типичното забраждане в нашия край, когато момичето навърши определени години, когато е в детеродна възраст и може да работи, тогава се забражда. Християнската религия тогава е изисквала българката да бъде забрадена и в църква, и когато излиза навън. В нашия край никога жена или мома не е била гологлава, това е грях. Това не е мюсюлманско забраждане, както твърдят някои коментиращи. Косата предразполага към грехопадение, затова жената в миналото трябва да е забрадена. 

Опитваме се да запазим старото, това е носия на омъжена жена от началото на 20 век. Красотата на българската носия е в семплостта и съчетанието на цветовете. Това не е най-красивата носия от нашия край, заяви Яни Ангелов. Най-красивата е булчинската – тя е с уникални гайтани. 

В момента с неговите съмишленици са стартирали проект по възстановяване точно на булчинската носия, за която е характерно наслагване на сукмани, което е отличителна черта на странджанския край рупците. Три черни, един бял сукман и една риза.




Източник: plovdiv24

Не карайте децата да рецитират стихчета, облечени в носия През последните години станаха изключително популярни патриотични жестове като това да облечем дет…Mar 3 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!