Радев готов с кабинет, слага жена за премиер / СНИМКИ

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

България е изправена пред предсрочни парламентарни избори и нов четвърти по ред служебен кабинет на президента Румен Радев след падането на правителството на Кирил Петков след днешния успешен вот на недоверие в парламента. А следващият кабинет – редовен или служебен ще е 100-ят в българската история след Освобождението.

„Аз съм доказал, че никога не бягам от отговорност. Назначил съм три служебни кабинета и те се справиха“, заяви президентът Румен Радев часове преди да стане ясно, че кабинетът „Петков“ пада.

Все пак държавният глава уточни, че в близките дни и седмици има да се решават много важни предизвикателства от компетенцията на сегашното правителство и на сегашния парламент и те не могат да избягат от тях. Изборите са крайният, екстремният вариант, коментира Румен Радев.

Източници на Lupa.bg твърдят, че този път президентът смятал да изненада партиите като предложи жена за служебен премиер, а именно правния си съветник – уважавания юрист и конституционалист проф. Емилия Друмева. Ако това се случи тя ще бъде вторият премиер жена на България след Ренета Инджова, която също беше служебен министър-председател, назначена от президента Желю Желев.

Мирослав Иванов: Отстраняването на Минчев е политически цинизъм, Радев налива вода в мелницата на ГЕРБ© Кадър – бТВ Никола Минчев е изключителен човек и професионалист. Почувствах се гадно като разбра…Jun 19 2022vijti.com

Засега единственият и основен проблем е, че самата проф. Друмева не желаела да се забърква в мръсна политическа игра и изтъквала като аргумент, че е на 75 години и ще й е трудно да има енергията на младите, нужна в тази сложна политическа ситуация.

Проф. Емилия Друмева е харесана от президента за служебен премиер заради безспорния си авторитет

Проф. Емилия Друмева е секретар по правни въпроси на президента още от първия му мандат, доктор е по конституционно право, известен университетски преподавател, близо 15 години е  директор на Дирекция „Правна и законодателна дейност“ в Народното събрание с активно участие и принос в изграждането на съвременния български парламентаризъм. Работила е с няколко поредни парламента и правителства. Девет години проф. Друмева е и съдия в Конституционния съд, избрана от квотата на Народното събрание. Тя е съпруга на дългогодишния директор на НДК Христо Друмев.

Главният секретар на държавния глава – Димитър Стоянов (отдясно на Радев) е най-верният му човек на „Дондуков“ 2

Името на главния секретар на държавния глава – Димитър Стоянов е най-обсъждано публично за възможен служебен премиер.

Той е военен от кариерата, завършил е Висшето военновъздушно училище – Долна Митрополия. През 2001 г. завършва и Военната академия „Г. С. Раковски”. Възпитаник е и на Военновъздушния колеж „Максуел” в САЩ. Димитър Стоянов започва военната си кариера като техник в изтребителен авиационен полк в Узунджово. Работи заедно с Румен Радев във Военновъздушните сили. Стоянов е известен и като Митко Есемеса и се замеси в няколко политически скандала и е възможно президентът да избягва неговото назначаване за служебен премиер.

Секретарят на Радев по социалните въпроси и здравеопазването Гълъб Донев също е оглеждан от държавния глава за служебен премиер. Дълги години той е бил директор на дирекция в Министерството на труда и социалната политика, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, а през 2009 г. става зам.-председател на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси”.

Бил е и заместник-министър на социалното министерсво, работил е и в отбраната.

Заема поста служебен министър на труда и социалната политика в служебното правителство на Република България, назначено от президента Румен Радев. От май до декември 2021 г. Гълъб Донев е заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика в двете служебни правителства, назначени от президента Румен Радев.

Както е известно след успешния вот на недоверие към коалиционното правителство на Кирил Петков, според Конституцията отново ще се завърти т. нар. парламентарна рулетка. При нея получилата най-много гласове на последните избори политическа сила – „Продължаваме промяната“ ще има възможност да състави ново мнозинство и ново правителство.

Ако не успеят хората на Петков, президентът връчва проучвателен мандат на втората партия – в случая ГЕРБ, а ако и те се провалят или върнат мандата, Румен Радев ще избере да връчи папка с управленски мандат на трета формация, този път по негов избор. Това може да е БСП, ДБ, ИТН, ДПС или „Възраждане“.

Ако всички опити за съставяне на ново редовно правителство в рамките на сегашния парламент не успеят, президентът разпуска 47-ото Народно събрание, назначава служебно правителство и определя дата за предсрочни парламентарни избори.

Откакто е президент от януари 2017 г., Румен Радев вече три пъти назначава служебно правителство. За пръв път това стана пет дни, след като встъпи в първия си президентски мандат. Тогавашният премиер Бойко Борисов подаде оставка през ноември 2016 г. – часове след загубата на ГЕРБ на президентските избори. Служебен премиер обаче бе назначен не от Росен Плевнелиев, а от Румен Радев и това бе бившият парламентарен шеф проф. Огнян Герджиков.

На изборите през май 2017 г. ГЕРБ отново се върна на власт и Бойко Борисов състави третия си кабинет, който просъществува до май 2021 г. След това България влезе в спирала на политическа нестабилност и на непрекъснати парламентарни избори, поради невъзможност да бъде съставено редовно правителство.

Това отвори пътя на президента Румен Радев през миналата година два пъти да назначава служебно правителство. И два пъти той определи за премиер ген. Стефан Янев, който пък бе вицепремиер и министър на отбраната в служебното правителство на Огнян Герджиков, също избор на държавния глава.

Стефан Янев остана военен министър и в редовното правителство на Кирил Петков, излъчено от четворна коалиция на 13 декември 2021 г. и което сега сериозно се разклати. Заради различия с премиера Янев подаде оставка като министър, но влезе в конфликт и с президента. Екс министърът формира нова политическа партия „Български възход“ и в началото на май бе избран за неин лидер.

Сега предстои да видим дали новата тройна коалиция на малцинството ще съумее да се задържи на власт и да си осигури неколцина депутати, които да гласуват „за“ ново нейно правителство. Ако това не се случи отиваме на нови парламентарни избори – четвъртите в рамките на година и половина.

Тогава на ход е президентът Румен Радев с четвърто служебно правителство и със служебен премиер, назначен лично от него. И така ще подобри собствения си рекорд в назначаването на служебни правителства. Никой друг държавен глава преди него у нас не е определял толкова много кабинети.

Дъщерята на Желю Желев написа гневно писмо към Румен РадевСтанка Желева, дъщерята на Желю Желев, пусна в профила си във фейсбик открито писмо към президента Р…Jun 22 2022vijti.com


Източник: lupa

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!