Първи думи на новия министър на отбраната за войната в Украйна

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Първи думи на новия министър на отбраната за войната в Украйна

България е член на НАТО и думата НАТО не е мръсна дума. НАТО вече активира плановете за отговор, Черно море е подсигурено, както и България. Това заяви в кулоарите на парламента след като беше избран за нов министър на отбраната Драгомир Заков.

Румен Радев: Очаквах повече от Стефан Янев като министър на отбранатаСнимка Булфото, видео Фейсбук, Нова Тв Президентът на България коментира смяната на военния министър…Mar 1 2022vijti.com

„В момента в Украйна се води война. Това е агресия. България е член на НАТО, ако се наложи сили на НАТО да дойдат в България това става по определена процедура. На никой български министър не може да му бъде налагано решение. Ако се наложи, предполагам, че всички бихте се почувствали по-сигурни, това ще стане по определена процедура“, коментира Заков.

Това е процес на вземане на решение, в който България участва, каза още той.

Министър Заков: България и Черно море са защитени от НАТО България и Черно море са защитени от НАТО и в момента. Това бяха първите думи пред медиите на военния министър Драгомир Заков, който се показа усмихнат и духовит с въвеждащите думи към обкръжилите го репортери: „От кой фланг започваме“.

„За мен е огромна чест. Това, което съм правил досега, ще продължа да го правя в министерство на отбраната. Ще служа на България от какъвто и да било пост, както се полага на един български посланик“. Това заяви новият министър на отбраната, който до обяд буквално беше посланик в НАТО, а и явно временно ще съвместява двете функции..

„В момента в Украйна се води война. Това е агресия. България е член на НАТО. Думата НАТО не е мръсна. Ако се наложи сили на НАТО да дойдат в България, това става по определена процедура. Вие самите ще се чувствате по-сигурни. На никой български министър не може да му бъде налагано решение“, коментира Заков. „Това е процес на вземане на решение, в който България участва“, каза още той.

„Премиерът Петков ви каза, имаше разговори предишните дни. Все пак трябваше да взема решение със семейството. То стана факт снощи“, допълни софиянецът, който е семеен с деца.

Той допълни, че работата с военни не му е чужда. „Правя го от 2002 година, когато започнах работа в Министерство на външните работи“, каза Заков, „Последните 6 години като директор НАТО във Външно и посланик в НАТО работя с делегация, от която 60 процента са военни. Има и военен представител в НАТО, вицеадмирал. Работя и с началника на Генералния щаб. Познават ме много хора в МО и аз ги познавам“

Той опроверга мненията, че сменя Янев, тъй като се търси по-удобен министър за западните сили. „Решенията се взимат от Министерски съвет, не от един министър. И когато е необходимо – от Народното събрание“ , каза още новият военен министър.

Той не поиска да коментира думите на премиера, че Русия е бензиностанция с ракети. „Не ме вкарвайте в подобни теми. Оценката за случващото се в Украйна е дадена отдавна от международната общност“, каза Заков и продължи на въпрос защо е избухнала войната:

„Като посланик в НАТО мога да ви уверя, че беше направено безпрецедентно усилие Русия да бъде остане на масата на преговорите. Войната започна в момент, в който вратата на НАТО беше абсолютно широко отворена. Оттук нататък може сами да си отговорите“.

Той поиска време да отиде в Министерство на отбраната, за да се запознае с последните новини. „Първо, дори да има искания от Украйна, ако българската армия не може да отговори на тях, няма как да отговори. Все пак цял ден бях в път, в парламент, неща получа брифингите в министерството и ще ви отговаря в следващите дни“, заключи той.

А на въпрос за приемственост със Стефан Янев новият министър отсече: „Всички положителни неща ще бъда продължени, разбира се“.

Янев към Петков: Не съм твой министър и няма да бъда (ВИДЕО)Стефан Янев с първи думи след гласуването в НС на оставката му като министър на отбраната. Янев се о…Mar 1 2022vijti.com


Източник: plovdiv24

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!