Проф. Чорбанов за ваксините срещу COVID-19: Участваме в огромен експеримент

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

В имунологията 1 + 1 никога не е 2. Първото правило, което беше нарушено бе, че се направи масова имунизация в условията на пандемия. Вирусът търси перфектен начин да заобиколи ваксината. Това заяви проф. Андрей Чорбанов от Института по микробиология към БАН в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„Правилото на една ваксина е да защитава. Започнете ли масова ваксиниране – вирусът мутира. Това показват изследванията“, обяви експертът.

Той даде пример с Израел, където има зелени зони без пандемия в палестинските територии. Те използвали ваксината на „Пфайзер“.

На въпрос защо ваксината на „Астра Зенека“ дава толкова странични ефекти, микробиологът заяви: „Ваксините преминаха в движение, защото нямаха време да преминат през всички етапи. Правителствата поеха един голям риск с решенията си“.

„Ваксината на „Астра Зенека“ е на основата на един друг вирус. С аденавируси ние се срещаме непрекъснато. За да избегне имунният отговор, фармацевтичната компания използва вирус от шимпанзе. Явно организмът на хората реагира по-остро. Целият проблем е, че притиснати до стената от пандемията, ние експериментираме с много неща“, обобщи проф. Чорбанов.

Въпреки това той посъветва хората, които се страхуват или са в рисковите групи, да се ваксинират. „Ако човек е здрав и няма никакви здравословни проблеми, по-добре да не го прави. Защото при него рискът от опасна инфекция е по-голям“.

„Това е един огромен експеримент, който се следи от учените. Това даде възможност на науката да напредне бързо. Надяваме се, че бъдещите ваксини ще бъдат много по-ефикасни и безопасни“, заяви проф. Андрей Чорбанов. Според него мерките не са ефикасни, защото хората не ги спазват.

„Трябва да се спре с тези антитела, те изчезват. По-важни са Т-клетките, защото пазят наистина. Най-краткото време, в което имаме имунитет, е година“, каза още експертът.

Доктор Антония Първанова в шоуто на Слави: Болните сега от коронавирус са толкова, колкото от грип през всяка една от последните 20 годиниГост във „Вечерното шоу на Слави“ беше доктор Антония Първанова: „Правителството и оперативния щаб …Feb 18 2021vijti.com

Мая Йорданова

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!