Проф. Ива Христова: Наесен ни дебне страшна комбинация грип плюс коронавирус

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Страшна комбинация ни дебне наесен – традиционния грип + коронавирус
Ситуацията ще е много сложна, предупреди проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести. И подчерта, че ако човек се зарази и с грип, и с коронавирус – протичането на болестта ще бъде тежко. Лечението обикновено е паралелно.

Доц. д-р Атанас Мангъров: „Болните от коронавирус у нас са реално 600, паниката е безсмислена!“Инфекционистът определи изследването с PCR тестове като ненадежден диагностичен метод БОЛНИТЕ ОТ КОР…Jul 25 2020vijti.com

Как да се предпазим? „Ранна ваксинация е единствената възможност за ограничим грипа, особено за възрастните“, каза проф. Христова и препоръча всички над 65 г. да се ваксинират. По думите ѝ у нас все повече хора се възползват от ваксината против сезонния грип.

Разхлабването на мерките срещу коронавируса доведоха до тяхното отричане. Вече няма човек, който да не познава някой с COVID-19. Това каза в студиото на БНТ проф. Ива Христова от Националния център за заразни и паразитни болести.

От COVID-19 се умира, категорична беше проф. Христова. Тя обаче подчерта, че смъртността все пак е ниска – глобално около 3 – 3,5%. „Опасно е всичко – събирането на много хора, които празнуват и не носят маски, пътуването на много групи до малки места“, коментира специалистът.

Проф. Христова добави, че справянето с предстоящата вълна на грип през следващата зима може да стане с навременна ваксинация, особено на възрастните пора. Подходящият период е октомври и ноември. Според нея през есента може да се очаква увеличаване на случаите на коронавирус.

По въпроса с големия брой полицаи, заразени с COVID-19, особено в периода на протестите, трябва да се отчете начинът, по който те пътуват за изпълнение на задачите си, каза проф. Ива Христова.

„24 часа“: Бойко Борисов под карантина. Шефката на кабинета му е заразена с коронавирусШефката на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов – Деница Желева, е болна от коронавирус, а…Jul 24 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!