Проф. Георги Рачев: Идва яката жега, досега беше само загрявка

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Проф. Рачев, адска жега е обзела Западна Европа, ще дойде ли при нас безмилостната горещина?
От днес започва горещият период в България. Досега беше загрявката. Бяхме в периферията на този гребен на топлина, който обхвана Западна Европа и където се случиха доста рекорди. Във вторник в Лондон температурата за първи път в историята на Великобритания достигна 40 градуса. Това е с градус и половина повече от предишния рекорд, който беше на 25 юли 2019 г. в Кеймбридж – 38,7 градуса.

Това е третата, а за някои страни и четвъртата сериозна топлинна вълна, която залива Западна Европа още от края на май. Тези вълни са доста продължителни и заради тях повече от 1000 души загубиха живота си не навреме. От топлина много рядко се умира, но особено възрастните хора са много чувствителни, имат хронични заболявания, които топлината отключва и засилва.

Искам да припомня на любознателните читатели, че заради две много продължителни топли вълни през 2003 г. в Западна Европа преждевременно намериха смъртта си 70 000 души – главно французи, германци, но също така и хора от Белгия, Нидерландия и Люксембург. Тогава в домовете за възрастни хора все още нямаше климатици. Оттогава такива стряскащи числа на смъртните случаи няма. Сега нещата се повтарят, но вълните са сравнително по-кратки и вече има превенция, за да не може в тези домове за възрастни да става нетърпимо горещо.

Пожарите са другият бич, познат в Европа. Не за първи път има пожари във Франция, Португалия и Германия. Да не говорим за Гърция, Турция, Италия и цялото адриатическо крайбрежие. България навлиза в поредната, но този път доста съществена топла вълна и опасността от пожари рязко нараства. Пожари у нас имаше, но и ще има, защото повърхностният слой на почвата е практически сух – до около 10 сантиметра дълбочина няма никаква влага. Всичко е изсъхнало, започва активната жътва и неразумното човешко поведение е ужасно рисково.

В горещината при наличието на слаб вятър паленето на огън на открито е покана за пожар. Ние продължаваме да се отнасяме несериозно към природата. Малко пламъче в жегата и в сухата трева означава буквално да си играеш с огъня. При всички положения ще имаме локални пожари, както имаше край Казанлък тези дни. Дефилето по Струма е много чувствително, защото всичко е сухо. И пак казвам, започна активната полска работа по прибирането на пшеницата. Не дай си боже да се намери отново някой луд, който да запали стърнищата.

Какво ще става с температурите?
Постепенно ще се повишават и в събота и неделя в по-голямата част от страната ще са между 35 и 38-39 градуса. Не е изключено на места по поречието на Дунав и в Горнотракийската низина температурите да докоснат 40 градуса. Това обаче не е нещо фантастично, защото рекордите са доста по-високи – с 4-5 градуса повече от това, което ще наблюдаваме.

Ще припомня, че максималната температура в София е 40,2 градуса. Измерена е на 5 юли 2000 г. На същата дата е измерен и съвременният абсолютен рекорд на температурата в България – 45 градуса в Пловдив. Това са пределните максимални стойности, до които е възможно да достигне температурата в България.

След много топлата и суха вълна след неделя се очаква леко захлаждане с понижение на температура с 2 до 4 градуса. Още от понеделник обаче отново ще започне пренос на топъл въздух от юг и температурите във вторник в Пловдив например до края на месеца ще бъдат твърдо над 35 градуса.

Какво ще е времето на климатичните горещници – 28, 29 и 30 юли?
По тези три дни народната метеорология навремето е казвала каква ще е зимата. Ако на 28-и е топло, горещо и сухо, значи декември ще е студен. През тези три дни тази година температурата в Пловдив ще е 35-36 градуса, в София – 32-34 градуса. Ако народните поверия са верни, очаква ни една студена и люта зима. В последните 8 години обаче нищо такова не се е случвало. Това поверие е било валидно преди век, век и половина. В днешно време няма как да важи.

Зимите в България вече са меки, с много сняг в планините, но с много малко сняг в равнините. По-голямата част от валежите вече са от дъжд или смесени от дъжд и сняг. Старите преспи от време оно, за които си говорим и които помня, тъй като това ми е работата, вече ги няма. Ако някъде се случи да има повече сняг, то е за ден, два или три, след което нещата се връщат в границите. Става все по-топло и по-топло на цялата Земя. Не само в Европа се отчитат такива горещини. В района на Персийския залив, където са Кувейт и Ирак, максималните температури до края на месеца ще достигат 47-48, та дори и 50 градуса.

При положение че сутрешните температури преди изгрев-слънце, когато се предполага, че е най-хладно, ще бъдат от порядъка на 35 градуса. И там живеят хора! Ледът в Северния ледовит океан е в минимално количество след 2000 г. Бележим абсолютния минимум, откакто се водят метеорологичнните наблюдения. Няма година, в която да е имало по-малко лед в моретата около Антарктида. Дори Антарктида, която се смята, че е лакмусът за изменението на климата, се затопля.

С колко се е повишила температурата?
През последните години на Антарктида се наблюдава разделение в температурно отношение. Западната част, която е обърната към Аржентина и Чили, се е затоплила с около 1,5 градуса за последните 20 години. В източната част, която е висока и има най-голям лед с дебелина от 4 километра, температурите не са се повишили съществено. Там се наблюдава натрупване на лед. Топлинните вълни в Западна Европа и САЩ ще се увеличават.

Топло е и в Китай, и в Индия. През май станцията на Хавайските острови, която е на много голяма надморска височина и измерва съдържанието на въглероден диоксид в атмосферата, отчете абсолютен рекорд за последните 3 милиона години – 420 милионни части. Това означава, че ако вземем един милион части въздух, 420 части от тях са въглероден диоксид. Никога не е имало толкова много парников газ в атмосферата.

Казвали сте, че отдавна променяме лицето на Земята, продължаваме ли да го правим?
Продължаваме да изсичаме гори. Все повече обработваеми земи се използват, за да може да се хранят хората. Увеличаваме поливните площи. Преразпределяме естествения отток на реките. Градовете стават все по-големи. Вече има милиони мегаполиси, в които всичко е паваж, асфалт, бетон, ламарина. Всичко това води до преразпределение и поглъщане на по-голямата част от слънчевата радиация.

В резултат на това нищо чудно в “Младост”, където е централната метеорологична станция, винаги да се мерят температури с 2-3 градуса по-ниски, отколкото в центъра на София, като в станцията в двора на Софийския университет например. Това е т.нар. градски остров на топлина. Във всеки момент в атмосферата има 15 хиляди самолетни полета. Те отделят по 50 хиляди тона изгорял керосин в атмосферата. Още ни е бедна фантазията, за да проумеем какво се случва на 8-10 километра височина.

В разгара на лятото сме, какво време ни чака до края на ваканционния сезон?
До края на месеца ще е топло, а в следобедните часове – горещо. И най-важното, горещините ще продължат и в началото на август. Средносрочните прогнози показват 20 дни топло, горещо и сухо време. Засега за август има консолидация между двата големи модела – европейския и американския, които дават за Балканския полуостров по-топло време с около 1,5 градуса и валежи с около 20% по-малко от нормалното. Август по принцип е месецът с най-малко валежи. така че продължава топлото и сухо време, което няма да е от полза на хората, които се занимават с агробизнес. Който има възможност, да полива.

А септември ще става ли за море?
О, да. От 2000 г. времето е доста по-топло. Обикновено в 5 от 7 случая септември е топъл, сух и много добър за море. Няма да забравя, когато през 80-те години на миналия век ходехме със студентите на море. След манифестацията на 9 септември общо взето сезонът на българското море приключваше. Сега и до края на септември се очертава да бъде много добър. Няма да е като юли. За всички хора обаче, които имат проблеми с високите температури, ще бъде прекрасно.

Температурата на морската вода от вчера е 25 градуса и ще продължи да се затопля. Максималната температура, измерена в Бургаския залив, през 2010 г. беше над 31 градуса. 26-27 градуса на плиткото вече може да се очаква по северното крайбрежие, стига да не духне постоянен вятър от сушата и да закара топлата вода навътре в морето. На нейно място винаги излиза малко по-хладна вода, но пък тя е по-чиста. Сега и до края на септември му е времето за българско море. Да не говорим пък за другите морета, между които вече българинът може да избира.

Очаква ни хубаво време, но пак зависи кой как гледа на нещата. Ако си на работа, ще ти е топло. Ако си край морето, ще ти е прекрасно. Ако си в планината, ще е просто убийствено добре. Ако си и с добра компания, почивката ще е пълноценна. Не ни очаква нищо страшно освен сушата и евентуалните пожари. Трябва много да се внимава, защото глупостта обикновено свършва със загубата на много пари, а понякога, за съжаление, със загубата на човешки живот.

Миналата година в София човек загина, поразен от мълния, размина ли ни се това време тази година?
Няма изгледи за такива явления. Средносрочните прогнози не дават такива активни атмосферни смущения. Те могат да бъдат прогнозирани седмица най-рано. Не е възможно да кажеш какво ще се случи на 10 или 15 август. Може да се коментира само от климатична гледна точка. През втората половина на юли рязко пада броят и интензитетът на гръмотевичните бури.

Високата атмосфера вече се затопля и не се случват тези простотии като през май и юли. Практически минахме периода на активно облакообразуване и мълнии. Не че не могат да се случат, но вероятността вече е много малка.
Интервю на Ярослава Прохазкова, „24 часа“

Мръсни стаи и бълхи, ол инклузивът-пълна скръб-Кошмарите на летовниците по морето Непочистени стаи и лоши условия вместо лукс в хотели у нас и при съседите. За това сигнализираха ту…Jul 20 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!