Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата за 10 ст., продават я в Пловдив за 1,50 лв.

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Невиждан срив в изкупната цена бележи марулята седмица пред Великден, където тя е основна съставка в празничната салата. Производители от района на Петрич и Сандански я предлагат за 10 – 20 стотинки бройката, показа проверка на „24 часа“ тази сутрин на борсата в село Плодовитово. В същото време на пазара до Гребната база в Пловдив въпросната маруля се продава за 1,50 лева.

„Не ги ли е срам“, смаяни са производители от Пловдивско.
Те са в шок от срива в изкупната цена на зелената салата и недоумяват как им излиза сметката на колегите им от района на Петрич и Сандански.

„Продават я за 10 стотинки. Карат цели бусове от 300 километра в едната посока. Само горивото не могат да си платят. Очевидно им дават някакви субсидии и за тях е без значение за колко я пласират. Тази нощ дойдоха два буса оттам със 100 кашона, пуснаха ги първо на 20, а после ги свалиха на 10 стотинки, прекупвачите се изтрепаха да я вземат, нашата продукция артиса. И въпросните производители си тръгнаха едва с по 100 лева. Какво могат да покрие с тях – разходи за семе, торове, препарати, гориво“, недоумяваше Елена Костадинова от пловдивското село Чалъкови.

Тя имала една оранжерия с около 2500 марули. Разчитала да ги пласира поне на 50 стотинки. Успя да продаде тази заран само шест кашона за 40 ст. бройката. Вчера следобед ги насякла, натоварила ги в колата и в 12 часа след полунощ поела към Плодовитово.

„Искам поне разходите да си избия и повече няма да стъпя на борсата. Минавам цялата оранжерия с фрезата и край“, зарече се Елена, която си тръгна в 7 часа сутринта.

Репортер сравни цените и на други зеленчуци на борсата и след два часа отиде на един от пазарите в Пловдив.

„Връзка пресен лук в Плодовитово се пласираше тази заран между 20 и 30 стотинки. На дребно във втория град тя върви левче. Връзка репички на едро се предлагаха за 50 стотинки, а на пазара в Пловдив – 1,50. Розовият домат на борсата беше 2,50 лева, а на пазара във втория град – 5,50. Зелето на едро го вземат за 0,70 лв., а на пловдивчани го продават за 2 лева. Краставиците в Плодовитово тази сутрин бяха 2,50, а в града на тепетата – 4,50 – 5 лева.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!