Празникът на тираджията: Коледа на пет квадратни метра

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

„Българите и румънците пестят – не си купуват нищо дори по Коледа“, казва собственикът на крайпътно бистро в Германия. Той и персоналът му се стараят да са внимателни с тираджиите, останали по празниците далеч от дома.

Тираджия пръв помогнал на ранените на „Струма“: Лицата им бяха в кръв, черни / ВИДЕОПървият човек, помагал на оцелелите след катастрофата на магистрала „Струма”, разказа за преживяното…Nov 25 2021vijti.com

Не всички могат да се приберат за празниците. Работещите в редица сфери дават дежурства дори на Коледа и Нова година. Много шофьори пък са принудени да прекарат дните, в които повечето хора са със семействата си, на стотици километри от своите. В Германия в неделя и на празничните дни движението на тежкотоварни превозни средства е забранено. Затова много шофьори ще посрещнат Новата година на паркинги за почивка.

Българите и румънците се изхранват сами

„На празниците при нас идват между 40 и 50 шофьори“, казва пред „Нойе Оснабрюкер Цайтунг“ Фолкер Робенс, който държи бистро на паркинг в провинция Долна Саксония. За празниците Робенс и екипът му са подготвили по-богато меню, за да могат да предложат на шофьорите нещо по-специално. Въпреки пандемията Робенс има право да отвори и ресторанта в задната част на паркинга, но не го прави. „Не се изплаща“, обяснява той.

Голям интерес няма. Душ, тоалетна, чаша кафе и нещо бързо за хапване в бистрото – това търсят шофьорите на тежкотоварни превозни средства дори и по празниците. А някои изобщо не се възползват от предлаганите продукти. „Шофьорите от Румъния и България предпочитат да се изхранват сами“, обяснява Робенс. Вероятно причината е, че повечето от тях не говорят нито немски, нито английски, или пък парите им не стигат за порция храна в бистрото.

Техните колеги от Германия, Западна Европа, Полша и рускоговорящите държави не пропускат възможността да си поръчат нещо за хапване – те получават по-добри възнаграждения. Освен това намират средство за комуникация – някои от работещите в бистрото говорят полски и руски. „Помагаме им, когато имат проблеми“, разказва Катя Клетке, която говори руски. Някои от клиентите ѝ са разделени от близките си по три месеца, дори по половин година. „Помагаме им с това, че ги изслушваме”. Особено по време на коледните празници това е изключително важно.

Доц. Мангъров на 65 г. – неосъщественият канадски тираджия / СНИМКИДоцент Атанас Мангъров – име в медицинските среди, доказан специалист, човек с характер. Обвиняват г…Feb 1 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!