По-добре не ходете на тези места по нашето море

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Станаха ясни местата по нашето море, на които е по-добре да не се ходи. Река Дунав е основният замърсител на Черно море, а заливът Вромос е едно от най-замърсените места по нашето крайбрежие, това са резултатите от проект на Фондация „Виа Понтика“, Община Бургас и два университета в Румъния и Грузия.

Гласове от морето: Кой разреши тази идиотия? Кой държи този бизнес?Помислете в какъв свят живеем, след като изгледате прикаченото по-долу видео от Слънчев бряг. В него…Aug 14 2021vijti.com30 месеца продължи  „Иновативни техники и методи за намаляване на морските отпадъци в крайбрежните райони на Черно море“. Една от целите му бе да се подобри екологичното състояние на водоема и да се проследят основните замърсяващи потоци, да се извърши почистване на отпадъци в избрани застрашени райони. Учени са работили по  четири различни метода, обясни Ина Агафонова от „Виа Понтика“.

Най-замърсен се оказва новият канал Белославско езеро, връзката с Черно море. Второто най-замърсено място е при залива Вромос, освен това има още три точки, това са  Дуранкулак, Север Обзор, лагерите и плажът, северно от черноморски солници. Става въпрос за наличие на твърди отпадъци.

Резултатите включват изследване на теченията в Черно море и свързаните с тях потоци от отпадъци, като проектът се фокусира най-вече върху пластмасите. Данните са отразени върху интерактивна карта, която може да бъде намерена на интернет страницата на проекта:

Община Бургас беше отговорна за подготвяне на изследване, свързано с потоците от морски отпадъци ,да се установят кои са най-замърсените места, обясни юрисконсулта  и тематичен експерт по  проекта Веселина Димитрова.

„Най-голямото замърсяване идва от р.Дунав, всички отпадъци, които са плуващи в морето, се изхвърлят на пясъка. Естествено има пластмаси, които са на дъното.

Проектът разработи и мерки, които се предложиха и започнахме вече с тяхното прилагане. Една от тях е ангажиране на собствениците на заведения да не се използват пластмаси, да се елиминира това консуматорско отношение, ползваме нещо веднъж и го хвърляме“.

Най-после мотивирано обяснение за лудницата по морето и защо цените през уикенда скачатЧерноморието ни се оказва по-скъпо през уикенда – времето, в което от бранша очакват по-голям наплив…Aug 14 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!