Почина Фил Филипов, един от най-богатите българи в САЩ

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Фил Филипов, един от най-богатите българи в САЩ е издъхнал в дома си в Маями след боледуване. Скръбната вест беше потвърдена от филантропа Шефкет Чападжиев, който е тръгнал по спешност за САЩ, след като е научил за кончината му, предаде bg-voice. 
Освен много успешен бизнесмен от двете страни на Океана, Фил Филипов беше и един от големите дарители в българската общност. Една от големите каузи, които подкрепяше до последно, беше българската църква “Св. София” в чикагското предградие Дес Плейнс. Филипов участваше и в делегацията, която представи българската общност в САЩ пред Конгреса на Илинойс преди 5 месеца.


Историята му е много пъстра и интересна. Той е определян за “най-мразения шеф в Германия”. Той дели времето си между Америка и останалия свят
Фил Филипов е едва на 17 г., когато бяга от България през 60-те години на миналия век. Но не казва, че е заради комунизма. “Ние бяхме на по 17 години, никой не е бил политически. Аз избягах, защото на Запад имаше и коли, и жени, и други работи, които не ни позволяваха в този режим”, откровен е той. Минава през лагер в Гърция и после отива в Чикаго

През 1966 година Фил започва като метач във фирмата за подемна техника International Harvestar. Постепенно се издига, а през 1979 година е пратен в офиса на компанията в Париж. През 1993 година фирмата е купена от Terex Cranes и става една от най-големите в Европа за производство на кранове и подемна техника. А Фил Филипов вече е президент на компанията. 10 години по-късно напуска и започва собствен бизнес – купува компании в тежко състояние и ги оздравява с брутална дисциплина.


Често го наричат Добрия диктатор. “Такъв съм – без колебание отсича Фил. – И съм много добър в лошо време. Знам как да организирам предприятия. Над 30-40 предприятия съм вдигнал на крака. Последното в Германия “Атлас” преди 6-7 години губеше по 2 и половина милиона на месец, а сега печелим.”


Фил Филипов има заводи в Германия, Китай, Мексико, Франция и България. Българинът често влиза в сблъсъци със синдикатите – включително и тези в Германия, когато отказва да преговаря с тях като собственик на компанията за кранове “Атлас”.

Почина политологът Анастас СтефановНапусна ни политологът Анастас Стефанов. Той бе част от Изследователския център „Тренд“, съобщиха ко…Aug 26 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!