Почина секретарката на Тодор Живков / СНИМКА

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Легендарната секретарка на Тодор Живков – Ангелина Горинова, си е отишла от този свят, научи „България Днес“.

Възрастната жена бе най-близка до сърцето му след покойната му съпруга Мара Малеева. И до днес Ангелина остава в аналите като „несменяемата“ секретарка. Още като млада тя изземва цялата кабинетно- административна власт и пази достъпа до Първия. Дори на „петолъчката“ – личния телефон на Тато, първо се чувал нейният глас.

Спомени от соца: Как гласувахме на избори по Татово времеИзборното хоро е запазена марка на Тодор Живков. По негово време гласът на народа задължително се ув…Jun 27 2021vijti.com

Дали между шефа и секретарката някога е имало роман, остава загадка. Знае се обаче, че Живков е бил много благодарен за нейната работа и дори й подарил апартамент, за да живее щастливо с мъжа си ген. Горинов. Голямата й слабост бил синът й Камен, който е известен в артсредите с прякора си Тимоти. И до ден-днешен той движи с наследниците на соцелита. Горинова има и по-голяма дъщеря от първия си брак. Ангелина запазва пълно мълчание до края на живота си и никога не издава тайнате на Тато. Не дава и едно интервю за работата си с него.

И до днес се носят митове и легенди за влиянието на секретарките на бившия Първи над него и управлението на страната. Още навремето те са наричани под сурдинка „сиви кардинали“, тъй като знаели тайните на Тодор Живков и от тях треперели дори членове на всемогъщия ЦК на БКП.

Първата секретарка на Живков е Николина Попова.

Предана и дискретна, тя е неотлъчно до Първия цели 32 години – от 1954 до 1986 г. До смъртта си през 2002 г. пази реномето на Тато. Проговаря за отношенията си с Живков едва на смъртния си одър.

„Уважаваше ме и ме ценеше. Имам хубави спомени, беше добър човек. Сутрин никога не пропускаше да пие кафе със сътрудниците си, включително и с мен. Беше много внимателен. Не пропускаше да ни поздрави за 8 март. За 25-годишнината от народната власт той подари на всичките си сътрудници по един хубав часовник“, разказва в последните си дни Николина.

След нея е Ангелина Горинова. Тя до последно остава до Тодор Живков.

Тодор Славков проговори за резиденциите на ТатоТодор Славков разкри защо са строени резиденциите на дядо му из цялата страна. Известният с пиперлив…May 10 2021vijti.com


Източник: 24 часа

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!