Почерненият баща Тодор Бараков в битка за спешни промени в НК за убийците на пътя

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Случаят „Маринашки“ е един от всички онези, които ни разтрисат из основи и ни карат да се замислим сериозно за войната по пътищата. Но достатъчно ли е това? Почерненият баща Тодор Бараков, който изгуби сина си в зловещата катастрофа с БМВ до Кадиево преди близо две години, е сигурен, че не е.




Зад волана тогава е Петър Маринашки, който в момента е обвиняем, а делото срещу него се точи в съда. Загинаха две момчета – Тошко Бараков и Виктор Василев. Бащата е твърдо решен да се бори за реални законодателни промени в Наказателния кодекс, в частта му, която определя квалификацията и наказанията на дрогирани и пияни водачи, причинили смърт на пътя.




„Като лично пострадал от престъпление, извършено от дрогиран шофьор, и съвместно с Фондация „Евелин Дуков“ и „Българска асоциация на пострадали при катастрофи“, започваме инициатива за сезиране на компетентните органи и извършване на реални законодателни промени в Наказателния кодекс. Трагедията с детето ми Тодор Бараков и приятеля му Виктор Василев, както и всичко, свързано с тази катастрофа, са обект на засилено медийно отразяване, заради тежестта на случая и двете загинали деца. Но големият проблем е в лицето на Държавата. Държавата, посредством законодателството, е този регулатор на обществените отношения, който може и следва да се намеси тогава, когато има проблем.




А проблемът е наболял до крайност – дрогирани и пияни шофьори ежедневно убиват хора по пътищата! И техните деяния се квалифицират от Наказателния кодекс като „непредпазливи“, съответно – размерът на наказанието е по-нисък! За каква непредпазливост става въпрос?!?! Един водач на автомобил, който се е дрогирал/напил, преди да седне зад волана, е извършил тези действия умишлено – сам, по своя воля, си е сложил цигарата с марихуана в устата или бутилката с алкохол. Когато обаче този дрогиран/пиян шофьор убива на пътя в това си състояние, законът казва, че го е направил по непредпазливост“, коментира Бараков.




Според него е необходима е спешна промяна на този абсурд и деянията на дрогираните и пияни джигити да се квалифицират като умишлени, респективно-да бъдат наказвани по-тежко. „Считам, че всеки трябва да има активна гражданска позиция и да се бори за това, водачите на МПС, употребили наркотици и/или алкохол, да бъдат наказвани адекватно, и то за умишлени действия! Никой не е застрахован срещу това зло! Трябва да се обединим и да направим всичко, което е по силите ни, за да бъдат по-малко надгробните паметници на хора, загинали на пътя!“, зове почерненият баща в социалните мрежи.


Източник: Марица

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!