Последни думи на починалия д-р Стамов: Колегите ми отказаха да ме закарат до болницата

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

„Колегите ми отказаха да ме закарат до болницата!“ Това са част от последните думи на починалия лекар доктор Юлиян Стамов от Столичната спешна помощ, заразен с коронавирус. На последното си дежурство той е бил изпратен на адрес без защитно облекло, а по-късно става ясно, че стаята, в която е лежал болният пациент, е била с висока концентрация на частици от вируса, пише actualno.com.

Юлиян Стамов изпраща видеа до своя приятел доктор Робърт Михов – лекар, работещ в Англия, стана ясно в предаването „120 минути“ по БТВ. В тях той посочва, че колеги са му отказали да го откарат до болницата с линейка и споделя, че не се чувства добре. Казва, че е отпаднал и има повишена температура – 37,8 – 38 градуса. В интервюто доктор Михов заяви, че ако мерките и изискванията за предпазване от коронавируса са били спазени, доктор Стамов нямаше да стане жертва на заболяването. Според него вероятността да се зарази в този случай е голяма, но щеше да го преодолее.

В отговор Катя Сунгарска – говорител на Столична спешна помощ – обясни, че починалият медик е бил изпратен на адрес, за който не е имало признаци, според описанието на подалия сигнала, че пациентът може да е заразен с COVID-19. Поради това, екипът е отишъл с частична екипировка. Сигналът е бил за мъж с сърдечна недостатъчност. По-късно той е починал в болница, а 3 дни след това, излиза и положителният му резултат за COVID-19.

„Чакам колегата да ме закара. Ще му дам 20 лева. Отказаха колегите ми, линейка да ме закара до там с температура и с всякаква симптоматика“, казва в последното си съобщение доктор Стамов, изпратено до доктор Робърт Михов. По повод тези думи, Сунгарска обясни, че в 08:00 ч. на 22.06.20 г. е било заявено и е направена организация с РЗИ целият екип, който е обслужил починалия пациент, да бъде изследван. 3 часа по-рано доктор Стамов се е обадил на колегите си (около 05:00 ч. сутринта на същия ден) и е помолил да му бъде изпратена линейка. Поискал е да бъде закаран до болнично заведение, където да му направят рентгенова снимка и съптветно – PCR тест. Тогава завеждащият на смяната е казал, че остават 3 часа до провеждане на изследването. Взел е еднолично решение да се изчака да бъде направено изследването и ако се налага, ще откарат Стамов до болница. Това време обаче и всяка следваща минута, вероятно, се оказват фатални за живота на лекаря, тъй като заболяването се развива изключително бързо.

Иван Бакалов: Невярващите в коронавируса граничат с религиозен фанатизъм. Измислят си, че докторът от Спешна помощ е починал от рак„Невярващите в коронавируса се ожесточават и вече граничат с религиозен фанатизъм. Като чуят за брой…Jul 5 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!