Получаваш специален паспорт за пътуване, ако се ваксинираш

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Още на 6 януари Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) може да издаде положително становище за втората ваксина срещу коронавирус – на „Модерна“. Веднага след това ще може да се организира прилагането ѝ в ЕС и в България. Това обяви на редовния брифинг на НОЩ в Министерския съвет директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Доайен в кардиологията: Вирусът е лабораторен продукт, няма смисъл от ваксинаКоронавирусът е изкуствено създаден, година по-късно не сме мръднали в лечението му. А от ваксина ня…Dec 23 2020vijti.com

„Засега аденовирусните ваксини на „АстраЗенека“ и „Джонсън и Джонсън“ са в етап на предварителна оценка от ЕМА. Очакваме информация как ще се развият нещата. През февруари или март ще има 3 или 4 ваксини“, обясни той.

Очакването е до края на януари да има около 100 000 дози у нас, а до средата на годината да има „достатъчен капацитет“ за всички.

На 26 декември идват 10 000 дози, като поставянето им започва на 27 декември. Кирилов посочи, че от вчера листовката за пациента и кратката характеристика за медицинските специалисти са достъпни на български език.

От Европейската агенция по лекарствата се очаква информация за анализа на клиничните изпитвания на продукта.

„Информационно обслужване“ вече има разработен отделен модул към портала за COVID-19, където ще бъдат регистрирани направените имунизации. Самата система ще издава сертификат за имунизация, който може да служи за пътуване или друго. Ако в бъдеще има общоевропейски сертификат, той ще може да бъде приравнен и да служи за всички останали страни, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. От думите му стана ясно, че това е нещо като „имунизационен паспорт“.

Той разясни, че в рамките на 24 часа всички, които извършват имунизации ще трябва да въвеждат данните за тях във въпросния портал, а след извършване и на втората имунизация, тъй като всички ваксини са с два приема, самата система ще генерира удостоверение за имунизация на лицето.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов посочи, че се работи по бърз информационен канал, който да е достъпен за всички български лекари и чрез който да получат синтезирана най-важната информация за ваксината. Целта е да могат да отговорят на всички въпроси на пациентите, които ще трябва да подпишат информирано съгласие. „Това не означава, че като подписвате информирано съгласие, лишаваме от отговорност някого“, подчерта министърът.

„Между Коледа и Нова година ще направим среща с всички български медии. Там искам да протегнем ръка за помощ, само чрез вас ние можем до всеки един български гражданин – да му дадем най-важната и най-ценната информация“, обясни Ангелов.

Балгарска лекарка в Чикаго за поставената ѝ Ковид-ваксина: Изпитах сърцебиене, получих стягане в гърдите (Снимки): САЩ бе една от първите държави, където официализираха новата ваксина срещу коронавируса. Българска…Dec 22 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!